Poboljšajte probavu: Samo dve kašičice ovog semena mogu da naprave pravo čudo
Foto: Shutterstock

Ukoliko imate problem sa varenjem i slabim metabolizmom probajte da to rešite sa smesom od lana i vode. U prodavnicama zdrave hrane kupite 200 -300 grama lanenog semena. Svako veče dve kafene kašičice prelijte sa dva decilitra obične ili prokuvane vode (sobne temperature) i poklopite posudu. Tako treba da stoji preko noći jer će laneno seme pustiti blagu sluz. Ujutro procedite i popijte tu tečnost.

Evo kako lan deluje na organizam:

Seme lana je bogato proteinima, topljivim vlaknima, mineralima gvožđa i cinka, ali i vitaminima B1, B2, C, E i provitaminom A. Koristi kao dodatak žitaricama, koje konzumiraju oni koji drže dijetu ili žele bolje da pročiste organizam.

Odličan laksativ

Kako su bogata uljima i vlaknima, ova semena su i odličan laksativ. Omega 3 masne kiseline, koje se nalaze u lanu, imaju protivupalna delovanja. Mnoga klinička istraživanja su pokazala da s ovom biljkom možete da pomognete kod problema s visokim holesterolom i nekim srčanim bolestima.

Smiruje želudac

Lan je odličan način da smiriš želudac, obnoviš sluzokožu i poboljšaš svoje zdravstveno stanje. U toj sluzi se nalaze sva njegova lekovita svojstva. Ona obolelu sluznicu želuca oblaže, štiti i ublažava upale.

Komentari (0)

Loading