JEDNOSTAVAN TEST KRVI MOŽE DA PREDVIDI KO ĆE UMRETI OD KORONE: Sve zavisi od količine ovog elementa u telu
Foto: Pexels

Omikron hara svetom, prema poslednjim informacijama u Francuskoj je samo za 24 sata inficirano pola miliona ljudi, a situacija je i kod nas zabrinjavajuća. Beležimo rekorde po broju novozaraženih, ali utehu pružaju reči stričnaka koji napominju da je nova mutacija korone manje opasna, iako zaraznija, kao i da bi uskoro trebalo da se završi ova pandemija kovida. 

Po rečima epidemiologa, ovaj soj se brže prenosi, ali izaziva slabije kliničke slike. To ipak ne znači da osoba koja se zarazi omikronom ne može da umre od posledica ovog virusa. Do sada se ispostavilo da su alfa (originalni oblik korone) i delta - jedna od poslednjih mutacija, izazvale najviše smrtnih ishoda. Naučnici su sada otkrili i da postoji test krvi koji može da ukaže na rizik od srmti usled zaraze koronom.

Istraživači su analizirali nivoe 321 proteina u uzorcima krvi uzetim od 50 ispitanika lečenih u Nemačkoj i Austriji. Prosečno vreme od prijema pacijenta u bolnicu do tragičnog ishoda bilo je 28 dana. Cilj istraživanja je bio da se pronađe veze između nivoa ovih prtoteina u krvi i stope preživljavanja pacijenata. 

Naučnici kažu da su uspeli da identifikuju 14 proteina u krvi koji su povezani sa preživljavanjem infekcije korona virusom. Zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, analizirani su nivoi ovih proteina s ciljem da se nedeljama unapred izračuna rizik od smrtnosti, a naučnici kaži da su rezultati 100 odsto precizni. Ovaj test bi mogao da bude od velike pomoći kod odrređivanja terapije u lečenju kovida.

Profesor Florijan Kurt, sa Univerzitetske bolnice Čeriti u Berlinu, upozorava da ipak ovo  istraživanje treba uzeti s rezervom:

"Kovid-19 se ponaša veoma različito, raspon simptoma i toka bolesti se kreće od asimptomatskih slučajeva do veoma ozbiljnog oboljenja i fatalnog ishoda. Teško je proceniti individualni rizik."

Komentari (0)

Loading