Namirnice i piće koji zagrevaju
Foto: Shutterstock

Postoji mnogo priča starih žena o sposobnosti određenih namirnica da nas zagreju, a nauka je uspela da dokaže šta funkcioniše - a šta ne. To vam otkrivaju stručnjaci Centra za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i fitnes "Master Physical".

1. Kafa

Važno je napomenuti da vam kafa legitimno pomaže da se zagrejete, ali nema nikakve veze s toplinom napitka. U stvari, bolje bi vam bilo da pijete ledenu kafu. Visoke količine kofeina u kafi stimulišu vaš metabolizam, podstičući vaše telo da sagoreva gorivo.

2. Svež đumbir

Đumbir je još jedan način da podstaknete krv, pomaže vam da zagrejete ekstremitete i sprečite jezu. Iako ćete možda biti u iskušenju da ubacite ovaj začin u jelo ili supu, povećaćete svoje prednosti ako jedete koren sirov. Takođe ćete dobiti slične, ali manje primetne efekte od drugog korenastog povrća poput šargarepe ili cvekle.

3. Kajenski biber

Iako će vam svaka začinjena paprika pomoći da se brzo znojite, primetićete i produženi efekat varenja vatrenih plodova. Ovaj efekat je posledica hemikalije zvane kapsaicin, koja se nalazi u svim paprikama.

Foto: Shutterstock

 

4. Kikiriki

Kikiriki je bogat vitaminom B3, koji podstiče protok krvi i ubrzava vaš metabolizam, što su dve ključne komponente u odbrani od hladnoće.

5. Smeđi pirinač

Rafinisani pirinač i brašno se gotovo trenutno pretvaraju u jednostavne ugljene hidrate, što dovodi do pada šećera. Smeđi pirinač je, s druge strane, složeni ugljeni hidrat koji će vaše telo tokom vremena polako razlagati, što rezultira produženim oslobađanjem energije i toplote.

6. Kokosovo ulje

Slično kao i kikiriki, kokosovo ulje je puno zdravih masti koje se pretvaraju u gorivo.

7. Ledena voda

Celog života ste odgajani da verujete da su topla pića poput tople čokolade savršena za zimu, međutim vaša telesna temperatura će pasti ako popijete čak i šolju kakaoa. Hladna voda ima suprotan efekat, jer podiže temperaturu da biste se suprotstavili hladnoj tečnosti.

Komentari (0)

Loading