DUNJA ČUVA TELO OD VIRUSA Svi delovi ove biljke imaju lekovita svojstva
Foto: Shutterstock

Dunja zri od oktobra do decembra i prava je riznica zdravlja. Zlatnožute je boje, oporo kiselog ukusa i potiče iz jugozapadne Azije. U stara vremena smatrala se znakom plodnosti i simbolom ljubavi i sreće.

Čuva srce

Bogata je proteinima, ugljenim hidratima, dijetalnim vlaknima, a sadrži i mnogo taninskih materija i pektina. Ova voćka povoljno deluje na rad organa za varenje, zahvaljujući taninu i sluzi. Dunja sadrži malo kalorija, soli i masnoće, pa je zbog toga odličan izbor za sve koji žele da regulišu telesnu težinu.

Za bore i ispucale usne

Narodna medicina preporučuje semenke dunje, ukoliko želite da imate lice bez bora i uvek negovane usne. Da biste napravili ovaj preparat, sitno iseckajte jednu kašičicu semenki, a zatim istucajte u avanu i prelijte sa dve kašičice proključale vode. Smesa treba da odstoji deset minuta i njome se mažu ispucale usne i mesta na licu sa izraženim borama. Da bi se postigao najbolji efekat, terapija mora da bude redovna i dugotrajna.

Dunja obiluje antioksidantima, a sadrži i pektin, koji smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi. Zbog toga je ovo voće odlično za prevenciju zakrčenja krvnih sudova. Kalijum u dunji smanjuje krvni pritisak, a na zdravlje srca povoljno utiče i vitamin C, koji se nalazi u dunji.

Smiruje kašalj

Kuvana dunja blagotvorno deluje protiv upala želuca i creva, a sok je dobro sredstvo za ublažavanje prvih simptoma upale ždrela i krajnika. Čaj od cvetova dunje pomaže smirivanju kašlja, a čaj od semenki deluje smirujuće, otklanja nesanicu, kao i neprijatan zadah.

Sir od dunja

Francuzi vekovima prave sir od dunja, koji je odlična kombinacija sa pečenim mesom, piletinom, pačjim mesom, junetinom i mesom divljači. Ovaj sir je odličan izvor energije, a može da se uzima i kao lek za poboljšanje varenja. Ne preporučuje se dijabetičarima i gojaznim osobama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading