HODAJTE KAO PO JAJIMA Ortopedija puna! Lekari savetuju kako da se ne "polomite" po zaleđenom snegu
ATA Images

Ispod snega na trotoarima i u neočišćenim ulicama, krije se izuzetno klizava i opasna ledena ploča. Mnogi građani su već platili ceh i završili na ortopediji, a kako biste predupredili slične situacije predlažemo vam da se držite sledećih saveta:

Patike i štikle nikako 

Ne izlazite nikako napolje u patikama, cipelama na štikle, obući sa plastičnim đonom, kao i onoj bez barem malih krampona.

Hodajte kao pingvini

Nije šala - hodajte kao pingvini. Umesto da kao u normalnim situacijama svu težinu podjednako raspoređujete na obe noge, koračajte polako, a težinu usmeravajte na nogu koja se nalazi ispred. Naravno, pravite više sitnijih koraka, držeči noge blizu zemlje.

Ne stavljajte ruke u džepove

Oslobodite ruke. Nikako ih ne držite u džepovima, već bi morale da budu slobodne radi balansa, ali i eventualnog boljeg dočeka o zemlju. Po mogućstvu ne nosite silne kese u rukama...

Čarape preko cipela

Jedan od trikova za smanjenje klizanja na ulicama je - čarapa. Nju bi trebalo navući preko cipela pošto ona poprilično sprečava klizanje. Deluje možda šašavo, ali može da pomogne.

Kupite Anti-Kliz sa kramponima 

Radi se o svojevrsnom dodatku sa kramponima koji se postavlja preko đona na cipelama, a koji povećava trenje između podloge i obuće. Košta 390 dinara i vizuelno je neprimetan.

Izbegavajte bele trake na pešačkom

Kada prelazite preko ulice na pešačkom prelazu, nikako nemojte da stajete na same bele linije jer su ove trake veoma klizave i opasne. Ovo može da bude opasno i po bicikliste i motocikliste.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading