DOKTORKA ŠEHIĆ OTKRIVA Komovica zaista skida temperaturu, svinjska mast je dobra za kožu, tamjan za iskašljavanje
Foto: Screenshot

Kada vlada sezona prehlada, stomačnih virusa i "zimskih boljki", mnogi će posegnuti za preparatima koji mogu da pomognu i olakšaju tegobe.

Dok se jedni oslanjaju samo na zvaničnu medicinu i "kunu se" u medikamente i analgetike, drugi pokušavaju da smanje tegobe narodnim i biljnim lekovima koje su koristile naše bake. 

Da obe metode lečenja daju rezultate, potvrđuje doktorka Radmila Šehić, lekar Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu. 

"Nekada su se ljudi lečili samo uz pomoć prirode. Većina hemijskih lekova za prehladu je zapravo bazirana na biljnim preparatima. Uzimanje biljnih i narodnih lekova koje su koristili naši preci sigurno pomaže. Ali, to se odnosi na slučajeve kada je zdrav organizam 'načet' virusnom infekcijom ili lakšim zdravstvenim problemom, ali, nažalost ne važi za ljude koji su teško i hronično bolesni", kaže za Mondo dr Radmila Šehić. 

DOMAĆA SUPA JE LEK BROJ 1. 

Svako oboljenje utiče na kompletan organizam. Dok lekovi i medikamenti deluju ciljano, narodna medicina pomaže da se celokupno zdravlje vrati u normalu, kaže dr Šehić. 

"Domaća supa je broj jedan kada su u pitanju lekovi protiv prehlade. U njoj imate šargarepu, celer, peršun, sve što snažno podiže imunitet. Takvi narodni lekovi su u ravni sa hemijskim proizvodima. Ako se koriti regularna terapija, ovakvi domaći lekovi mogu da pomognu i da budu dobra potpora terapiji", objašnjava doktorka Šehić. 

BILJKA ZA SUV, NADRAŽAJNI ILI JAK KAŠALJ

Za svaku vrstu kašlja postoji biljka koja može da pomogne. Zbog toga se različiti biljni lekovi koriste u različitim fazama prehlade, kaže doktorka. 

"Jedan od glavnih lekova koji se koristi protiv kašlja i problema sa disajnim putevima jeste sirup od biljke bokvice. Pravi se kod kuće i decenijama se zna da je delotvoran za ublažavanje kašlja, isto kao i sirupi od belog sleza. Jagorčevina se koristi za sazrevanje i lakše iskašljavanje, tamjan je dobar za suzbijanje suvog, nadražajnog kašlja, dok se žalfija koristi za ispiranje grla", kaže dr Šehić. 

MORSKA SO I NANA ZA ZAPUŠEN NOS

Kako objašnjava doktorka, kod problema sa zapušenim nosom može da pomogne običan fioziološki rastvor i morska so, koja se koristi za ispiranje. 

"Kapi je neophodno koristiti ako postoje problemi sa spavanjem i disanjem. U svim drugim slučajevima, morska so može da pomogne i poboljša stanje kod zapušenog nosa. Vrlo brzo može da dovede do poboljšanja stanja. Takođe, obična nana može da smiri sluznicu i smanji tegobe", objašnjava doktorka. 

KOPRIVA ZA MALOKRVNOST, NANA ZA GASTRITIS

Hladan čaj od nane odnosno mente takođe može da bude efikasan za digestivne tegobe, naročito gastritis, objašnjava lekarka. 

"To se mnogo puta pokazalo kao blagotvoran lek. Maslačak je dobar diuretik i otklanja edeme, kopriva je izvanredna za saniranje blage malokrvnosti, dok je kantarion efikasan za digestivni trakt, ali i za kožne promene. Sve ove biljke vraćaju organizam u normalu i pomažu da se bori protiv infekcije", navodi naša sagovornica. 

RAKIJA I SVINJSKA MAST ZAISTA DELUJU

Poznato je da su naše mame i bake često koristile rakiju kako bi deci spustile visoku temperaturu tokom prehlade. Doktorka je pojasnila zašto ova metoda zaista deluje. 

"Alkohol širi krvne sudove, samim tim omogućava preznojavanje i emitovanje viška toplote. Zato ovaj narodni lek 'ima logike'. Još jedan poznati lek jeste i svinjska mast, koja se u narodnoj medicini koristi za lečenje kožnih bolesti. U zvaničnoj dermatologiji svinjska mast je osnov svake kreme protiv kožne upale i alergije", objašnjava dr Šehić. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading