ZNATE LI KOJE VOĆE JE NAJZDRAVIJE NA SVETU? Evo šta se dešava ako dnevno pojedete 4 urme
Foto: Shutterstock

Urme imaju antikancerogena svojstva, pa bi trebalo da budu obavezna hrana za sve koji žele da spreče bolesti i postignu optimalno zdravlje.

Urme su izuzetno dobra hrana za probavni sistem. Kao jedna od namirnica sa najsnažnijim antiparazitskim delovanjem, urme na sebe vežu, uništavaju i iz tela putem probavnog trakta iznose parazite, kvasce, plesan i druge gljivice, kao i teške metale, štetne bakterije, viruse i druge otrovne patogene.

Kalijum

Urme sadrže kalijum jedan od najvažnijih minerala prisutnih u ljudskom telu. On reguliše ravnotežu tečnosti, kontrakcije mišića i nervne signale. Kada je nivo kalijuma nizak, to utiče na glavne telesne funkcije, što dovodi do niskog nivoa energije, grčeva u mišićima i fizičkog i mentalnog umora.

Urme sadrže vlakna

Vlakna su ključna u regulisanju digestivnog sistema i održavanju normalnog zdravlja creva. Dnevni preporučeni unos dijetalnih vlakana je 25 do 30 grama, piše Real Simple. Urme sadrže magnezijum i bakar.

Magnezijum je važan mineral za ljudsko telo i mozak.On reguliše funkciju mišića i nerava, nivo šećera u krvi i krvni pritisak.Takođe je ključan za sintezu proteina u telu.Bakar pomaže da vaše telo dobije dovoljno gvožđa.Zajedno sa magnezijumom omogućuju telu da formira crvena krvna zrnca.Bakar takođe pomaže da se održe zdrave kosti.

Urme su dobar izvor vitamina B

Vitamin B6 pogoduje centralnom nervnom sistemu i metabolizmu.Funkcioniše tako da pretvara hranu u energiju i pomaže u proizvodnji serotonina i dopamina.Vitamin B6 je jedan od osam ključnih vitamina B koji su važni u podržavanju pravilnog funkcionisanja ćelija.Kada nivo vitamina B6 padne, ljudi reaguju osipom na koži, oslabljenim imunološkim sistemom, niskim nivoom energije...

Aminokiseline u urmama, kao što je leucin, podižu količinu kalijuma na najveći nivo, što je važno za održavanje i jačanje mišića i živaca. To takođe sprečava širenje mlečne kiseline telom u trenucima stresa. Urme imaju i antikancerogena svojstva, pa bi trebale biti obavezna hrana za sve koji žele sprečiti bolest i postići optimalno zdravlje.

Da biste iskusili maksimalan efekat urmi, u jednom danu pojedite od četiri do šest komada.

Želite li bolji san, dva sata pre odlaska na spavanje pojedite jednu urmu.

Za dublji doživljaj svoje najdraže meditacije, pojedite tri urme pre nego što počnete meditirati.

Domaći musli (granola) od sirovih urmi (za 1 - 2 porcije)

Ovaj je recept savršen za sve koji su stalno u pokretu. Pripremite veću količinu, stavite u posudu i držite je u frižideru pa ćete uvek imati spremnu užinu. Kombinacija slatkog i slanog prijaće celoj porodici. Možete je jesti kao užinu, samu ili uz smutije ili porciju voća.

Sastojci:

- 2 šolje urmi, bez koštica - ¼ šolje kokosovog brašna - ¼ šolje badema - ¼ kašičice morske soli

Priprema:

Sve sastojke mutite u blenderu dok ne dobijete smesu grublje teksture. Granolu ili musli stavite u staklenu posudu i čuvajte u frižideru, najduže dve nedelje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading