MANJAK OVOG VITAMINA RUŠI ORGANIZAM Prepoznajte simptome pre nego što postane opasno
Foto: Pixbay

Vitamin D je od ključnog značaja za jake kosti, zube, ali i imunitet. Nalazi se u namirnicama poput žumanaca i ribe, a unosimo ga i kada smo izloženi suncu.

Ukoliko nemamo dovoljno ovog vitamina u telu, narušava se gustina kostiju, što povećava rizik od preloma i osteoporoze, ali manjak vitamina D takođe narušava i imunitet.

Nutricionistkinja Sara Burdet dodaje i da ovaj vitamin "ima važnu ulogu u zaštiti od visokog krvnog pritiska, dijabetesa, infekcija i poremećaja imuniteta".

Simptomi manjka vitamina D

Nije uvek lako prepoznati nedostatak vitamina D u organizmu, ali postoji nekoliko ranih znakova na koje vredi obratiti pažnju.

"Bol u kostima, posebno na leđima, česte prehlade i druge infekcije, stalan osećaj umora, čak i kada se odmorite i naspavate, mogu da ukažu na nedostatak ovog vitamina", otkriva dijetetičarka i personalni trener Ketrin Džonston.

Farmaceut dr Pana Ninan dodaje da "neke indikatori poput oslabljenog imuniteta, čestih promena raspoloženja ili depresije, umora, slabosti u mišićima", takođe mogu da budu simptomi.

Ona upozorava da ako se manjak vitamina D ne prepozna i ne leči, vremenom može da smanji gustinu kostiju i dovede do osteoporoze. Ovaj vitamin takođe ima važnu ulogu u jačanju imunog sistema i regulaciji ciklusa spavanja i buđenja, pa manjak može da loše utiče na san i dovede do češćeg razbolevanja.

Jedini pouzdan način da se utvrdi deficijencija vitamina D je putem testa iz krvi, pa ako sumnjate da imate ovaj problem, bilo bi dobro da porazgovarate sa lekarem.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading