UZNEMIRAVAJUĆA ČINJENICA: Naučnici tvrde da ovi vitamini povećavaju rizik od karcinoma pluća
Foto: E.A.

Vitaminski dodaci koriste se za rešavanje različitih zdravstvenih problema kada se ishranom ne unosi dovoljna količina vitamina i minerala.

Pokazalo se da vitamini B pomažu u brojnim stanjima kao što su umor, oslabljen vid, disfunkcija nervnog sistema, pa čak i depresija. Međutim, šokantna je činjenica da ustvari ovi vitamini mogu dovesti do povećanog rizika od raka pluća, posebno kod muškaraca.

Odakle ta veza?

S obzirom na to da približno 46% odraslih osoba u Velikoj Britaniji koristi različite suplemente vitamina B6 i B12 sa redovnim multivitaminskim pilulama, javlja se zabrinutost zbog povezanosti ovih vitamina sa povećanim rizikom od raka pluća.

Prema studiji, muškarci, posebno muškarci koji puše, imaju veći rizik od raka pluća ako dodatno uzimaju velike doze vitamina B6 i B12. Muškarci koji su uzimali ove vitaminske suplemente imali su skoro dvostruko veću šansu da dobiju rak pluća.

Rizik od raka pluća kod muškaraca pušača, kako je pokazala studija, tri do četiri puta je veći.

"Da biste izbegli rak pluća, posebno veži za muškarace, trebalo bi izbegavati velike doze vitamina B6 i B12, a muškarcima pušačima ti vitamini mogu čak ozbiljno naškoditi", navodi se u studiji.

Tokom studije, naučnici su intervjuisali više od 77 hiljada ljudi, pitajući ih koliko često uzimaju ove vitamine B. Studija je takođe uzela u obzir faktore kao što su doza uzetih vitamina i uobičajena ishrana u prethodnih 10 godina. Šest godina kasnije, istraživači su proverili zdravstveno stanje učesnika studije u potrazi za znacima raka pluća.

Nakon testiranja mnogih pokazatelja, za koje je poznato da utiču na rizik od raka, istraživači su prijavili 30 odsto povećan rizik od raka pluća povezan sa vitaminom B12 (uzet kao zaseban vitamin), i 40 odsto povećan rizik kod onih koji su uzimali vitamin B6.

Zapanjujuće je da su muškarci koji su 10 godina uzimali visoke doze ovog, ili onog vitamina, skoro udvostručili rizik od razvoja raka pluća, dok su muškarci koji puše povećali još više.

"Muškarci koji su uzimali više od 55 mikrograma vitamina B12 dnevno imali su 98% veći rizik od raka pluća u odnosu na muškarce koji nisu uzimali vitamine B", kaže se u studiji.

"Muškarci koji su u početku pušili i konzumirali velike količine vitamina B imali su tri do četiri puta veće šanse da dobiju rak pluća".

Prema rečima portparola Nacionalne biblioteke za zdravlje, o mogućem uticaju vitamina B na rizik od raka pisalo se i u prošlosti.

"Rezultati dva velika randomizovana kontrolisana ispitivanja u Norveškoj, koja uključuju suplementaciju vitaminom B, ukazuju na povećan rizik od raka kod ljudi koji su primali i vitamin B12 i B9 (folnu kiselinu), što je rezultat koji se prvenstveno zasnivao na podacima o raku pluća", dodao je on.

Prema jednoj kohortnoj studiji, sprovedenoj nedavno u okviru programa Vitamini i način života / VITAL, muškarci koji su uzimali velike količine vitamina B12 i B6 imali su veći rizik od raka pluća. ”

Svetska fondacija za istraživanje raka preporučuje da je ključ za prevenciju raka nastojanje da se zadovolje potrebe nutrijenata samo ishranom, umesto da se jednostavno oslanjate na suplemente u obliku vitamina i minerala.

Namirnice bogate vitaminima B6 i B12 uključuju:

Crveno meso – svinjetina, govedina itd.
Živina – piletina, ćuretina itd.
Riba – tuna, losos itd.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading