Budite oprezni: Tople kupke su štetne po zdravlje!
Foto: Shutterstock

Posle upotrebe malo agresivnijih sredstava za negu kože i tuširanja preterano toplom vodom, većina ljudi oseti svrab na koži. Dermatolozi tvrde da se s malo agresivnijom negom, može lako narušiti prirodna barijera kože. Najčešće se ošteti hidro-lipidni film koji se normalno nalazi na površini kože, čiji je zadatak da štiti kožu od raznih negativnih uticaja. Rešenje je u uklanjanju nekih loših navika, samo uz par jednostavnih pravila koža može da zablista.

Preagresivni sapuni i kupke

Tradicionalni sapuni sadrže sulfate, iritirajuće parabene i mirise. Sve ovo biste morali da izbegavate. Često su veštački mirisi najveći krivci za osip, svrab, s druge strane parabeni se dovode u vezu sa alergijskim reakcijama.

Pretopla voda

Narušava strukturu lipida kože i samim tim i barijeru kože. Vruća voda brže isparava, što bi značilo da ukoliko neposredno posle tople kupke ne nanesete dobru kremu za telo, rizikujete neprijatnosti. Topla kupka je i najjednostavniji način da isušite kožu.

Predugo kupanje

Jasno je ni jedan kontakt vode i kože koji traje predugo, nije dobar za kožu. Dodatni problem predstavlja tvrda voda. Savet je da kupanje traje 10 minuta. Soli iz vode mogu agresivno da utiču na našu kožu, ispirajući sa nje zaštitni sebum. Najnetolerantnija su deca i bebe, ali i odrasli sa osetljivom kožom, piše MBGlifestye.

Prečesto kupanje

Kratko tuširanje jednom dnevno je dovoljno da održavate primerenu higijenu, naravno sve zavisi i od vrste posla koje obavljate, godišnjeg doba. Ukoliko vam je koža suva i svrbi vas, samo promenite raspored kupanja, ili samo preskočite upotrebu sapuna svakog dana, ako vam je koža već suva i čista.

Agresivni deterdženti za pranje peškira i rublja

Većina tradicionalnih sredstava za pranje rublja sadrži supstance, koje baš i nisu u prijateljstvu sa kožom. Jaki deterdžent s jakim mirisima, mogu čak usloviti pojavu dermatitisa.

Imate već osetljivu kožu

Najveće probleme, prečesto kupanje, može izazvati preterano osetljivoj koži. Svrab je u nekim slučajevima neizbežan, ako posle kupanja, ne nanesete na kožu kremu za vlaženje. Ukoliko je problem čest, obavezno se posavetujte s dermatologom.

Kako postupiti

Koristite blaga sredstva za pranje na prirodnoj bazi, bez previše mirisa. Idealni sapun bi bio bez sulfata, koji direktno utiču na kožnu barijeru. Tražite proizvode na bazi aloje, meda (osim ako niste alegrični), one koji neće narušiti prirodnu pH vrednost kože. Koža je prirodno donekle kisela. Savremene tehnike merenja dale su prosečnu pH vrednost od 5.5, koja je takva usled prirodnih kiselih supstanci koje se nalaze u znoju, sebumu i rožnatim ćelijama.

Zadatak tog sloja je da odbija štetne mikroorganizme i negativne uticaje iz okruženja. Sapunjava voda ima, na primer pH vrednost od 8 do 12 i uništiće kiseli zaštitni sloj. Tuširajte se kraće mlakom vodom, ukoliko primetite da vam se ocrtavaju otisci na vrhovima prstiju, to je siguran znak da je vode previše za vašu kožu. Posle kupanja nanesite zaštitni krem. Preporučuje se da sredstva za negu nanesu na blago vlažnu kožu. Ukoliko primetite da vam je koža posle kupanja obavezno iritirana, posavetujte se sa stručnjakom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading