ČAJ MUDROSTI  Čisti krv i ima protivupalno dejstvo, popravlja pamćenje, učvršćuje desni
Foto: Youtube/Printscreen

Žalfija je biljka koja se na latinskom naziva Salvia. Ovo ime potiče od reči salvere, što znači "isceliti" ili "spasiti", i to opravdava njenu primenu u narodnoj medicini, koja traje vekovima.

Listovi žalfije puni su antioksidanata koji imaju antiinflamatorna svojstva i pomažu u zaštiti od slobodnih radikala. Pored toga, žalfija ima i antimikrobna svojstva, zbog čega su je ljudi su koristili kao biljku za dezinfekciju. 

Jedna kašičica mlevene žalfije sadrži 10 odsto dnevne vrednosti vitamina K, koji je važan za zdravlje kostiju i protiv zgrušavanja krvi. Takođe, ova biljka ima brojne hranljive sastojke poput magnezijuma i vitamina A.

Čaj od žalfije

Kako biste napravili čaj od žalfije, preporučuje se da dodate dve kašičice žalfije u 300 ml vrele vode, i ostavite da odstoji 15 minuta.

Iako je gorak, čaj od žalfije treba piti kad je vruć, jer čini čuda protiv bolova u grlu i može pomoći u snižavanju holesterola.

Žalfija je gorka biljka koja se koristi protiv upale grla i krajnika, prvenstveno zahvaljujući antiseptičnom delovanju esencijalnog ulja. Međutim, postoji mišljenje da se čaj od žalfije ne preporučuje za piće, već samo za ispiranje usne duplje.

Pošto žalfija sadrži tujon, jedinjenje koje je toksično u velikim količinama, čaj od žalfije ne treba piti svakog dana.

Momčilo Antonijević, novinar i narodni travar, objašnjava da je ovo pitanje vrlo kompleksno i napominje da se ne slažu svi stručnjaci u davanju odgovora na njega.

„Ono što se pouzdano zna je da ukoliko vam je žalfija potrebna za ispiranje usta i grla, usne duplje, za ispiranje, recimo desni koje krvare, onda žalfiju ne treba kuvati, već samo prelivati ključalom vodom, ostaviti da odstoji, najbolje sat vremena i proceđeni čaj koristiti u toku dana za ispiranje“, preporučuje Antonijević.

Ukoliko je čaj pripremljen na taj način, onda će se postići delovanje i tanina, flavonoida koje ova biljka sadrži, kao i esencijalnog ulja koje ima snažno antiseptično dejstvo.

Međutim, ta esencijalna ulja sadrže i jedan keton, tujon, koji se nalazi u još nekim biljkama, kao što je pelin i vratić, i on kod osetljivih osoba može da izazove konvulzije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading