Poboljšajte pamćenje i sprečite propadanje moždanih ćelaja: Ove namirnice poboljšavaju zdravlje mozga
Foto: Shutterstock

Birajte kivi- Samo jedan kivi sadrži više vitamina C nego što se dnevno preporučuje, a ujedno štiti mozak od slobodnih radikala, koji mogu da smanje njegovu funkciju, uspore memoriju i sposobnost rešavanja problema. Birajte mekani kivi koji možete da jedete sa kašičicom.

Bademi - Fenilalalin u bademima ima sposobnost da pređe granicu između krvi i mozga, u kojem stimulišu neurotransmitere dopamin, adrenalin noraadrenalin, koji podižu raspoloženje. Bademi su bogati riboflavinom (B2) koji pojačava memoriju. Nervna aktivnost

Suve kajsije - Istraživanja u Americi su pokazala da visoke količine gvožđa povećavaju nervnu aktivnost u levoj hemisferi mozga. Poedite zato dnevno nekoliko suvih kajsija, jer njihov vitamin C pojačava apsorpciju gvožđa. Pritom, uticaj suvih kajsija na varenje će biti eksplozivan.

Ključan je holin - Holin, koji se nalazi u jajima, održava fleksibilnost i integritet membrana ćelija mozga, bez čega nutrijenti koji se baziraju na mastima, kao i otpadni produkti metabolizma, ne bi mogli da prolaze kroz ćelijske zidove. Holin je ključna komponenta aceltiholina koji prenosi poruke između nerava i mišića. Jaja su pravi poklon paket za vaš mozak.

Skuša - Omega-3 masne kiseline daju fluidnost ćelijskim membranama, što poboljšava komunikaciju između ćelija. Skuša je puna omega-3 masnih kiselina i ako je jedete nekoliko puta nedeljno, možete da povećate sposobnost učenja, poboljšate raspoloženje i pamćenje.

Prema rezultatima jedne američke studije koja se bavila temom starenja, pokazalo se da je hrana bogata folatima dobra za mozak i smanjuje rizik od dobivanja Alchajmerove bolesti. Teleća džigerica sadrži posebno velike koncentracije folata. Najbolja je jednostavno pržena sa lukom, naravno uz dobro vino.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading