ODLUKA USKORO STUPA NA SNAGU: Zbog iscrpljenosti na poslu, možete na bolovanje, "burnout" postaje zvanična dijagnoza
Foto: Shutterstock

Stres na poslu, odnosno, "izgaranje na poslu", takozvani "burnout", uskoro će postati i zvanična dijagnoza Svetske zdravstvene organizacije zbog koje ćemo moći da uzimamo i bolovanje.

Stres na radnom mestu, SZO je uvrstila u 11. izdanje priručnika Međunarodne klasifikacije bolesti, i to kao profesionalni fenomen. Dogovor je da države članice SZO u zdravstvenim ustanovama počnu da primenjuju ovu odluku od 1. januara 2022. a to znači i nova, veća prava za radnike kod lekara.

Srbija je, inače, članica Svetske zdravstvene organizacije. Kancelarija u Beogradu nastala je 1992. godine, da bi 2002. godine postali i punopravna članica. To praktično znači da se primena ove odluke o "burnout" sindoromu na globalnom niovu, može isto očekivati i u našoj zemlji.

Statistika inače govori, da skoro dve trećine građana u Srbji, što je 66 odsto, pati od hronične iscrpljenosti na poslu.

I to pokazuju podaci Međunarodne zdravstvene studije “Budućnost zdravlja”, piše Blic.

Simptomi su najčešće iscrpljenost, nesanica, promena apetita, pad imuniteta, glavobolja, visok pritisak… Tu su i osećaji praznine, poremećaji koncentracije, zaboravljanje, nervoza, preosetljivost… Na poslu se smanjuje efikasnost i povećava broj grešaka pri radu, a često dolazi i do povećanog odsustvovanja sa posla, kašnjenja na posao, povlačenje u sebe, izolacije od drugih...

Kako se lečiti?

Prvi korak u lečenju je psiholog ili neuropsihijatar. Ljudi na početku nisu svesni šta im se dešava, pa je vrlo bitno da im najbliži članovi porodice skrenu pažnju na stanje u kojem se nalaze.

Ako lekar utvrdi da je osoba pregorela na poslu i da je postala anksiozna ili depresivna, onda se uključuju lekovi.

Sa druge strane vrlo efikasan u lečenju napetosti i stresa je autogeni trening. To je trening koji se održava u poluzamračenoj sobi i sa potpunom tišinom i mirom. Vežba može da se izvodi sedeći ili ležeći.

Trening je podeljen u šest vežbi koje obuhvataju mišiće, srce, disanje, krvne žice, glavu i unutrašnje organe.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading