NIKAD VAM NE BI PALO NA PAMET: Doktori otkrili kako za 2 minuta da snizite pritisak, bez lekova
Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Najbezbedniji način da snizite krvni pritisak jeste da se konsultujete sa lekarom i postupite po njegovoim savetima. Tablete nikada nemojte piti "na svoju ruku", a korisni su i određeni domaći "lekovi" - hrana i napici koji pomažu da ove vrednosti padnu.

Ali, doktori su otkrli još jedan način koji pomaže u borbi sa hipertenzijom, a nikada vam ne bi pao na pamet! Ne morate ništa da jedete ili pijete, samo je neophodno da uradite jednu stvar...

Istraživanja su pokazala da tišina može značajno smanjiti broj otkucaja srca i krvni pritisak. Istraživači su otkrili da bi samo dva minuta tišine moglo u velikoj meri da pomogne kod tegoba sa hipertenzijom. Čak i u poređenju sa sporom, opuštajućom muzikom, tišina je dala mnogo bolji rezultat - daleko više su se smanjili otkucaji srca i krvni pritisak.

Jedno istraživanje iz 2003. je došlo do otkrića da bučno okruženje utiče na ova dva markera, odnosno ubrzava rad srca i podiže pritisak. Iako je potrebno da se sprovede više istraživanja kako bi se utvrdili dugoročni efekti tišine na krvni pritisak, rezultati su obećavajući.

Stručnjaci podsećaju i da jednostavne promene u načina življenja veoma utiču na snižavanje visokog pritiska, pa tako kao prvu stavku savetuju smanjenje unosa soli.

"Smanjite unos soli na manje od 6 grama dnevno, što je otprilike kašičica."

Osim toga, nutritivni izbalansirana ishrana, puno svežeg voća i povrća i redovna fizička aktivnost takođe mogu da pomognu.

"Smanjite unos alkohola, smršajte ako imate višak kilograma, unosite manje kofeina i prestanite sa pušenjem", kažu lekari.

Komentari (0)

Loading