SAVET LEKARA: Ne opterećujte želudac, ovo treba da uradite za stolom, kako bi ubrzali varenje
Foto: Shutterstock


Pravilno varenje počinje već u ustima, zbog čega je važno dobro žvakati hranu kako ne bi došlo do preopterećenja želuca. Nutricionista Jo Travers daje neke korisne savete o pravilnom žvakanju hrane.

Travers kaže da se hrana mora žvakati dok se ne usitni dovoljno da se lako proguta. Na ovaj način želudac se ne opterećuje previše tokom varenja. "Slina sadrži amilaze, enzim koji pomaže u hemijskom razlaganju hrane. Postoji i mehaničko varenje, ili fizičko razlaganje hrane.

Ako hrana ne ostane dovoljno dugo u ustima, nije izložena, a milazi potrebnoj za razgradnju spuštaju ugljene hidrate.

"Oni probavljaju vrlo malo ugljenih hidrata, a ako hrana stigne do njih bez pravilnog varenja u ustima, želudac mora da radi mnogo jače. Ako nesažvakani komadi hrane stignu do vrha tankog creva, to može dovesti do nadutosti i neprijatnost “, kaže britanski nutricionista.

Umesto da broji koliko smo puta žvakali hranu, Travers savetuje ljudima da ostave pribor za jelo nakon svakog zalogaja. Tek nakon što ste sažvakali i progutali jedan zalogaj, preporučuje Travers, ponovo uzmite pribor za sledeći zalogaj.

"Postoji nešto u stvaranju hitnosti kad imate viljušku punu hrane ispred sebe. Čekate da je stavite u usta zbog čega brže progutate zalogaj. Samo ostavljanje pribora za jelo između zalogaja može učiniti da se osjećate odgovornima da žvačete dovoljno hrane ", ističe on. Travers.

Brza hrana i nedovoljno žvakanje mogu rezultirati velikim osećajem nelagode, probavnim smetnjama i pojavom refluksa, simptoma u kome postoji vrsta vraćanja hrane i želudačnih sokova iz želuca nazad u jednjak. Još jedan problem sa prebrzom ishranom je to što može dovesti do povećanja telesne težine jer u tom slučaju jedemo više nego što nam je zaista potrebno da bismo bili siti.

Travers stoga dodaje da je važno jesti u prirodnom položaju, sedeći, kako bi se izbeglo sve što bi nas moglo uznemiriti tokom obroka i koristiti sva čula pri žvakanju i unosu hrane u želudac.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading