DUDA IVKOVIĆ UMRO OD HERPESA I EDEMA PLUĆA Evo koji su simptomi i ko je u najvećem riziku da oboli
Foto: Pixabay

Herpes i voda u plućima, poznata i kao edem pluća, od čega je jutros premunuo legendarni Dušan Duda Ivković, su bolesti koje se često javljaju udružene, zbog oslabljenog imunološkog i kardiovaskularnog sistema.

Voda u plućima se javlja zbog povišenog kapilarnog pritiska ili poremećene propustljivosti kapilarno - alveolarne membrane pluća.

Uzroci koji dovode do akutnog plućnog edema kardiogenog porekla su srčana insuficijencija, odnosno nedovoljna snaga srčanog mišića, teški poremećaji ritma i stanja srca kod kojih dolazi do povećanja hidrostatskog pritiska u plućnim kapilarima.

Simptomatologija ove vrste plućnog edema je karakteristična i laka je za dijagnostiku. Pacijent gotovo uvek zauzima sedeći položaj, jer tako može lakše da diše, a disanje je vrlo glasno, teško i ubrzano. Kod pacijenata koji imaju ovakvu vrstu edema pluća srce ubrzano radi, vene na vratu su nabrekle, pacijent ima pomodrelu kožu i preznojava se.

Akutni edem pluća nekardiogenog porekla javlja se usled infekcija, hipoalbuminemije, inhalacije toksičnim supstancama, kao posledica povrede grudnog koša, akutnog hemoragičnog pankreatitisa, opekotina, masne embolije… Razvoj ovakvog edema pluća zasniva se na oštećenju normalne propustljivosti kapilarno - alveolarne membrane pod dejstvom toksina koje stvara sam organizam i onih koji su uneti u organizam iz spoljašnje sredine. Simptomi su isti kao i kod kardiogenog plućnog edema.

S druge strane, herpes je uvek znak oslabljenog imuniteta kod osoba koje su makar jednom u životu bile pozitivne na HSV-1 virus, a takvih je, po statistici, barem 67 odsto u opštoj populaciji.

Rizik od inficiranja baziran je isključivo na izloženosti virusu, tj. infekciji. Simptomi uključuju temperaturu i groznicu, glavobolju, otekle limfne čvorove, umor, malaksalost i gubitak apetita, a može se proširiti i na oči.

Okidači hepresa mogu da budu hronični stres, sezonski grip, korona virus, brojna hronična oboljenja, kao i druge prehlade i virusi koji obaraju imuni sistem.

Ivković je, poput većine njegovih vršnjaka, imao problema sa kardio-vaskularnim bolestima, a pre šest godina ugrađena su mu tri stenta.

 

Komentari (0)

Loading