Oprez! Ukoliko imate jake menstrualne bolove, može se raditi o ozbiljnom zdravstvenom problemu
Foto: Shutterstock

Jedna od mogućih bolesti na koju mogu ukazivati neprestani i jaki menstrualni bolovi jeste dismenoreja.

Dismenoreja je stanje poznato po velikim bolovima tokom ciklusa. Bol tokom menstruacije je moguć. Javlja se par dana pre ciklusa i traje svega nekoliko dana. Bol u slučaju dismenoreje je jakog intenziteta.

Dismenoreja -  uzroci i vrste

Dismenoreja se može podeliti na na primarnu i sekundarnu. Ukoliko se pregledom i dodatnim ispitivanjima ne pronađe organski uzrok, govorimo o primarnoj dismenoreji. Ona se obično javlja u kasnom adolescentnom periodu, 2–3 godine posle prve menstruacije, tj. oko 20. godine života, mada se ponekad može javiti sa prvom menstruacijom.

Sekundarna dismenoreja podrazumeva jake, bolne menstruacije gde je glavni uzrok zapravo neka organska bolest, a najčešće: endometrioza, polip, miom, suženje vrata materice i njegove malformacije ili priraslice u maloj karlici, strana tela materice, tumor i sl.

Ukoliko primetite neki od ovih simptoma, obratite se vašem ginekologu. Veliki broj žena smatra da su ovi simptomi normalni i vezani za regularan ciklus, te se lečenju podvrgavaju jako kasno kada simptomi postanu nepodnošljivi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading