Ovu bolest ima svaka treća osoba, a da nije ni svesna
Foto: Printscreen

Bolest kretanja, odnosno kinetoza, je veoma učestala, a prema istraživanjima, od nje pati svaka treća osoba. Zapravo, skoro svako će osetiti bolest kretanja ukoliko bude izložen dovoljno intenzivnoj brzini.

Simptomi oboljenja

Najjednostavnije rečeno, u pitanju je osećaj vrtoglavice i mučnine izazvan kretanjem. Kinetoza se dešava u situacijama kada neki delovi tela osećaju kretanje, a drugi ne. Na ovaj način, telo je zbunjeno, jer se ono ne kreće, ali srednje uho detektuje kretanje. Mozak za to vreme pokušava da shvati kakav signal da pošalje ostatku tela.

Bolest kretanja može da se manifestuje u vozilu, ali i u toku vožnje liftom ili tokom skijanja, na primer. U nekim slučajevima, kinezota nastaje i zbog migrena, porodične istorije ove bolesti, hormonskih promena ili neuroloških poremećaja.

Kao i s mnogim drugim oboljenjima, i kinetoza se manifestuje drugačije kod svake osobe. Najčešći simptomi su bleda koža, vrtoglavica, pojačano znojenje, mučnina, povraćanje, ubrzano disanje, nervoza i pospanost.

Dobra vest je što postoji mnogo načinja da ublažite simptome kinetoze.

Ukoliko znate da ćete dugo putovati, izbegavajte teške i masne obroke. Kada tokom putovanja osetite mučninu, zagledajte se u deo predela ili objekta koji miruje, bilo da je udaljena bandera, horizont ili nebo.

Izbegavajte čitanje knjige, magazina ili gledanje u ekran mobilnog telefona ili televizora tokom putovanja.

Nekim ljudima pomaže i da žmure.

Pauze umesto lekova

Na tržištu ima i veliki broj lekova koji suzbijaju mučninu pri putovanju. To su najčešće antihistaminici i antiholinergici i obično se piju pola sata pre putovanja i blokiraju nagon na povraćanje. Neki stručnjaci ne savetuju, primenu lekova protiv mučnine kod dece, i umesto medikamenata, predlažu prirodna sredstva.

Ti lekovi mogu da utiču na nervni sistem i da stvore nepovoljne efekte. Ne preporučuju se za decu mlađu od 10 godina, ukoliko znate da dete nije osetljivo – bolje je da se preskoče. Dobro je da se prave pauze na putu, da u prevoznom sredstvu ima dovoljno svežeg vazduha. Pravite male pauze da izađete iz vozila, umijete se, možete pokvasiti i vrat kada je vruće, uraditi par sklekova – kaže portal epidemiolog i poznavalac lekovitog bilja dr Dušan Vujonović.

Pomoć i najbolja preventiva

Učestalost bolesti kretanja povećava se sa trajanjem putovanja, a posebno su kritični delovi puta sa naglim krivinama, usponima i padovima. Bolest je najčešća, pri plovidbi brodom, pa potom, pri vožnji automobilom i autobusom. Najsigurnije prevozno sredstvo za osobe sklone mučninama pri putovanju je, kako kaže dr Vujnović, voz. Kao prvu pomoć i najbolju preventivu protiv mučnine pri putovanju doktor savetuje domaće čajeve.

Čajevi od nane, kamilice, kičice, hajdučke trave i čaj od pčelinje ljubičice ili matičnjaka su odličan lek. Umiruju gastrointestinalni trakt i nervni sistem, a matičnjak miriše na limun. Piju se mlaki, bez dodatnih šećera, eventualno uz malo meda. Hladne zaslađene čajeve ne preporučujem, jer iritiraju želudac, isto kao i žvakaće gume. Dobro je uzeti protiv mučnine i neku „starinsku“ tvrdu bombonu, na bazi bilja – ističe dr Dušan Vujnović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading