Prof. Goran Belojević objasnio da li treba da se jave lekaru oni koji su pojeli sladoled sa pesticidima
Foto: Youtube/Printscreen

Profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu prof. Goran Belojević objasnio je šta je supstanca pronađena u sladoledu koji je povučen najpre sa hrvatskog, a potom i sa srpskog tržišta.

Etilen oksid pronađen je u nekoliko vrsta sladoleda, a prof. Belojević je detaljno razložio za šta se ova supstanca koristi i da li smo u opasnosti ako smo pojeli sladoled koji je sadrži.

"Etilen oksid je u pitanju, studenti medicine znaju da je to gas za niskotemperaturnu sterilizaciju medicinske opreme koja ne trpi visoku temperaturu. Može da se koristi za stare knjige, odeću, muzejske stvari koje ne smeju visokom temperaturom da se sterilišu. Odskora se koristi i kao fungicid, pesticid, za uništavanje gljivica, neke zemlje ga koriste za namirnice i računaju da će ispariti, što se i dešava na sobnoj temperaturi. Ali rezidue, ostaci, očigledno se zadržavaju i nakon tretiranja", rekao je on.

"U pitanju je neželjeni zaostali deo supstance, najbolje bi bilo da ga nema ali se ne može postići da bude nula, u pitanju su zaista mikrogramske količine. Sladoled može i gama zračenjem da se tretira, ne dovodi organizam u opasnost, ali možda može da promeni ukus", rekao je on.

Šta će biti ako ste pojeli jedan od ovih sladoleda? Profesor Belojević kaže - ništa. Opasan je ako se udahne, ne ako se mikrogramska količina unese kroz sistem za varenje.

"Etilen oksid je štetan kada se inhalira, ako ga, recimo, radnici u proizvodnji antifriza udahnu. Ovde se unosi kroz sistem za varenje, onda obavezno sve što se unese ulazi u jetru, koja je neverovatno moćna detoksikaciona laboratorija. Kada se udahne, ne ide u jetru već u mozak, onda može da izazove probleme", rekao je on.

"Mikrogramske količine su u pitanju, to jeste iznad dozvoljenih granica, imali smo problem sa susamom nedavno i to je bilo 3.000 puta iznad dozvoljene količine. Ovde ne verujem da je toliki problem, mnogo je bolja kontrola u Evropskoj uniji, agencija za bezbednost hrane alarmirala je kada je iznad dozvoljene količine i u pitanju je preventiva, preventivno smatraju da ne sme da se koristi. Daleko je taj nivo niži od doze koja bi izazvala smetnje ili akutno trovanje. Ovo je preventivno, ne očekujem da će se iko javiti lekaru jer je pojeo taj sladoled", rekao je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading