DOKTOR MILIĆEVIĆ OTKRIO: Ova vakcina protiv korone je najbolja za decu, ali 1 grupu treba da bude pod posebnim nadzorom
Foto: Printscreen

Pedijatar i pulmolog dr Saša Milićević pričao je u Jutarnjem programu o vakcinaciji dece, ali i komplikacijama korona virusa koje se kod njih mogu dogoditi.

Vakcinacija "Fajzer" cepivom trenutno je preporučena za decu od 12 do 15 godina, a doktor je objasnio da odluku o davanju vakcine donose roditelji u dogovoru s pedijatrom kojem veruju. Korona i njene teške komplikacije ne zaobilaze ni najmlađe, upozorio je on.

"Postoje ograničenja, naravno, istraživanja nisu rađena na jako maloj deci. Saglasnost pedijatra i roditelja mora da postoji za vakcinaciju, zajednički donose odluku, ima ljudi koji se plaše ili ne plaše, a naročito je važno za rizične male pacijente. Preporukom nisu obuhvaćeni pacijenti sa astmom, za sada ispitivanja nisu pokazala da postoji teži oblik bolesti kod njih. Naravno, moguće je sve, ali astmatičari za sada ne spadaju u prvi red rizičnih pacijenata", rekao je on.

Deca sa kompromitovanim imunim odgovorom, ili onkološkim bolestima, pod većim su rizikom od infekcije i trebalo bi da prime vakcinu, rekao je on.

"Ima dosta roditelja koji su u dilemi, često pitaju kada je dete gojazno, a gojaznost jeste faktor koji pojačava negativnu reakciju na kovid 19. Roditelji buckaste dece, a kod nas gojazne dece ima mnogo nažalost, pitaju i pokazuju interesovanje. U 16 evropskih zemalja jeste preporuka da se gojazna deca vakcinišu. Roditelj mora imati poverenja u pedijatra", rekao je on.

Imunizacija dece poželjna je da bi deca bila dobro, ali i da bi se prekinuo lanac prenošenja posebno delta soja. Možda će biti preporuka i za vakcinaciju dece ispod uzrasta od 12 godina.

"Svako dete koje nema kontraindikacije može da se vakciniše", rekao je dr Milićević.

Decu smo smatrali superprenosiocima, pa pacijentima sa lakšom kliničkom slikom. Pedijatar kaže da ima i dece koja imaju jako tešku kliničku sliku, takozvani multisistemski inflamatorni odgovor.

"Organizam pravi citokinsku oluju, reakcija ima ulogu da odbrani virus ali počne da napada sopstvene organe, može biti i fatalna. Niko nije zaštićen, kod dece komplikacije jesu ređe, ali nisu nemoguće. Još uvek se ne zna zašto je tačno tako, ali mališani nisu pošteđeni, kao nijedna druga grupa", rekao je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading