ODMAH IH BACITE IZ KUHINJE: Teflonsko posuđe ozbiljno narušava zdravlje, evo koji su još lonci i šerpe kanceregoni
Foto: Shutterstock

Teflon je sveprisutan kao neprianjajuća površina koja prekriva mnoge vrste posuđa i uređaja za pripremu hrane, ali američka Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) proglasila je teflon „verovatno kancerogenim“.

Biolog i jedan od pionira zdrave prehrane na svetu, George Mateljan, autor bestselera „Najzdravija hrana na svetu“, ponovo upozorava na moguću štetnost teflona. Mnoge vrste posuđa i uređaji za pripremu hrane presvučeni su teflonom, ali Mateljan upozorava da je američka Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) proglasila teflon "verovatno kancerogenim", prenosi Večernji list.

Glavno jedinjenje u teflonu je politetrafluoretilen (PTFE) koji se može smatrati plastikom i koji se na visokim temperaturama razlaže na jedinjenja među kojima je toksična perfluorooktanska kiselina (PFOA).

Iako se PTFE razlaže na PFOA tek kada temperatura na šporetu dostigne 240 stepeni Celzijusa, poznati nutricionista smatra da ne treba rizikovati, pa preporučuje da se najbolje izbegava nelepljivo posuđe sa PTFE smešom. Nepoželjni materijali u pripremi hrane uključuju plastiku i aluminijum.

Šta je tada najbolje kuhati? Mateljanov prvi izbor su lonci od nerđajućeg čelika, emajla, livenog gvožđa (livenog gvožđa) i vatrostalnog stakla. Takođe je preporučuje za rernu, dodajući da se ne smeju zaboraviti mogući problemi sa gumom i plastikom na poklopcima i drškama takvih posuđa.

Staklo, gvožđe i emajl su najpoželjniji za kuvanje, ističe Mateljan, jer se sastoje od prirodnih supstanci, za razliku od teflona koji sadrži veštački proizvedene fluorougljenike.

Proizvođači poriču, ali studija je pokazala: Tako praktična supstanca zbog koje se hrana ne lepi za tiganj, ali je već neko vreme prati loša reputacija. Naime, studija američke Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) pokazala je da je perfluorooktanska kiselina ili PFOA vrlo otporna supstanca u životnoj sredini i da se nalazi u vrlo niskim nivoima u životnoj sredini i u krvi, a izaziva razvojne i druge poremećaje kod laboratorijskih životinja.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading