Ovo možete da uradite: Ukoliko imate problem sa opstipacijom, rešite ga na ovaj način
Foto: Shutterstock

Samim tim stolica prolazi vrlo sporo kroz njih. Kako stolica prolazi kroz creva gubi sve više vode i postaje sve tvrđa. Ako se u crevima zadržava duže od tri dana ona dodatno stvrdnjava i kao takva sporije prolazi kroz creva.

Redovnost stolice je invidualna – varira od osoba od osobe, od tri puta dnevno, do tri puta nedeljno. Ali kakva god da je uobičajena redovnost stolice, svi mogu da pate od opstipacije – zašto?

Uzroci opstipacije

Ranije se smatralo da se opstipacija javlja uglavnom kod fizički manje aktivnih osoba (i sami pokreti koje vršimo tokom šetnje ili vežbanja stimulišu i pokrete creva) ili kod osoba čija ishrana ne sadrži dovoljno vlakana. Međutim, uzroci mogu biti najrazličitiji. Pored fizičke aktivnosti i ishrane, među uzrocima se javljaju i:

- često odlaganje odlaska u toalet

- suplementacija kalcijumom i gvožđem – koji se često upotrebljavaju kod trudnica, osoba sa anemijom, osteoporozom, a mogu dovesti do ozbiljnih opstipacija, pa čak i pojave hemoroida

- lekovi koji su u masovnoj upotrebi – analgetici, antidepresivi, lekovi za smirenje, žgaravicu i krvni pritisak, pa čak i prekomerna upotreba stimulativnih laksativa

- smanjenje fukcije štitnjače (tireoidne žlezde) zbog koje dolazi do usporavanja metabolizma, a time i pražnjenja creva

- dijabetes

Moguća rešenja

U svakoj terapiji cilj je da deluje na uzroke problema (na koje je moguće delovati). Pa je stoga osnovno pravilo u rešavanju problema opstipcije je unošenje veće količine vode tokom dana – barem litra dnevno i povećano unošenje biljnih vlakana, a preporučuje se i redovna fizička aktivnost.

Nekada ove zdrave navike nisu dovoljne da rešimo problem opstipacije (pogotovo kada ne možemo da delujemo na uzrok problema kao što su neke bolesti i stanja), pa pribegavamo farmaceutskim proizvodima. Na našem tržištu jedni od najprodavanijih proizvoda su stimulativni laksativi, koji imaju svoju opravdanu medicinsku primenu, ali samo 5 dana. Njihova prečesta primena uzrokuje da secreva naviknu da neko umesto njih uradi posao, pa se „ulenje“ i pacijent ulazi u začarani krug. U tom slučaju dolazi do tolikog usporavanja creva i stvaranja „zavisnosti“, pa creva više ne mogu da funckionišu bez takvih proizvoda. Dodatno, kao posledica upotrebe ovih laksativa (sena, bisakodil) javljaju se grčevi i bol u stomaku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading