OVO MORATE DA ZNATE: 5 neželjenih efekata ishrane bez glutena!
Freepik

Možda razmišljate o tome da bezglutenska ishrana bude vaš novi način konzumiranja hrane, bilo da je to zbog celijakije ili osetljivosti na gluten.

Ona vam može pružiti brojne zdravstvene benefite, poput pozitivnih promena u telesnoj težini, poboljšanja nivoa energije i povećanja vašeg nutritivnog statusa.

Međutim, odsustvo glutena takođe može prouzrokovati neke neželjene efekte. To uključuje zatvor, jer mnoga hrana bez glutena sadrži veoma malo vlakana.

Težina se može promeniti

Ako ste smršali zbog celijakije, moguće je da će vas hrana bez glutena dovesti do povećanja telesne težine. To je zato što je u mnogim namirnicama bez glutena sadržano više biljnih masti.

Međutim, prelazak na ishranu bez glutena ne mora nužno da znači i debljanje. Jedna studija objavljena 2010. u časopisu „Journal of Clinical Gastroenterology“ primetila je da je bezglutenska ishrana pomogla u regulisanju normalnih nivoa kod ljudi koji su bili gojazni ili su imali prekomernu težinu.

To znači da vam ishrana bez glutena ipak može pomoći da normalizujete svoju težinu.

Intolerancija na laktozu se može pospešiti

Ako su vam upravo dijagnostikovali celijakiju, možda ćete otkriti da ste odjednom postali intolerantni na laktozu, odnosno da ste postali nesposobni za varenje laktoze, šećera koji se nalazi u mleku i mlečnim proizvodima. To se dešava zbog oštećenja creva izazvanih celijakijom.

Međutim, kako vaše oštećenje creva počinje da zarasta kada se napusti gluten, možda ćete primetiti da možete postati tolerantniji na laktozu u mlečnim proizvodima.

Imajte na umu da je ova promena postepena, pa u početku bi trebalo da probate male količine mlečnih proizvoda da biste videli kako vaše telo reaguje.

Moguća jača reakcija na gluten u tragovima

Pre nego što ste prešli na ishranu bez glutena, možda niste imali reakcije na pojedinačne slučajeve slučajne konzumacije glutena. Međutim, kada ga izbacite sasvim iz ishrane, možda ćete otkriti da je vaše telo sada osetljivije na količine glutena u tragovima koji mogu unakrsno da kontaminiraju vašu hranu.

Osetljivost na gluten u tragovima zbog unakrsne kontaminacije čest je neželjeni efekat prelaska na ishranu bez glutena. Ozbiljnost ove osetljivosti može se razlikovati od osobe do osobe. Možda ćete otkriti da vaše telo brzo reaguje na gluten u hrani, u nekim slučajevima i za sat vremena. U drugim slučajevima, simptomi se mogu pojaviti tek sledećeg dana ili čak kasnije.

Potrebno više vlakana u vašoj ishrani

Ishrana bez glutena znači jesti manje proizvoda od celog zrna. Cela zrna, uključujući hlebne proizvode, obezbeđuju značajnu količinu vlakana koja konzumirate. Konzumiranje premalo vlakana čest je neželjeni efekat prelaska na ishranu bez glutena, što dovodi do usporene probave i zatvora.

Zato bezglutenska ishrana može biti izazov za pribavljanje dovoljne količine vlakana kroz druge namirnice. Među njima, mogu da se nađu pasulj i druge mahunarke, sveže voće i povrće, kao i orašasti plodovi i semenke.

Nedostatak ključnih hranljivih materija

Osim vlakana, moguće je da ćete propustiti i nekoliko drugih ključnih hranljivih sastojaka u ishrani bez glutena. To je zato što neke hranljive materije, poput gvožđa i vitamina B, obično dolaze iz obogaćenih proizvoda od pšeničnog brašna. U isto vreme, većina pečenih proizvoda bez glutena nije obogaćena dodatnim vitaminima i mineralima.

Imajući ovo na umu, probajte da obogatite svoju ishranu svežim voćem i povrćem koje sadrži visok nivo vitamina B. Pored toga, možete takođe pokušati da uzimate suplemente kako biste nadoknadili nedostatke hranljivih sastojaka koji mogu nastati usled izbegavanja glutena.

Dakle, kada se odlučite na ishranu bez glutena, imajte na umu da ona predstavlja veliku promenu načina života. Iako neželjeni efekti mogu trajati neko vreme, verovatno se oni mogu povući vremenom.

U tom slučaju, obavezno razgovarajte sa svojim lekarom ako se i dalje borite sa nekim od prikazanih neželjenih efekata duže od šest meseci.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading