VIRUS ZAPADNOG NILA: Obratite pažnju, ukoliko primetite ovo, odmah se obartite lekaru
AP/ James Gathany

Virus zapadnog Nila prvi put je izolovan i identifikovan u oblasti Zapadni Nil u Ugandi 1937. godine i po njoj je i dobio ime. Zahvaljujući velikoj invazivnosti vrsta komaraca koji ga prenose ova bolest danas nije isključivo tropska infekcija već se porast slučajeva beleži iz godine u godinu i u oblastima sa umerenom kontinentalnom klimom koja je prisutna u većini Evrope.

Kako se prenosi

Osnovni način prenošenja infekcije na ljude i druge životinje je ubod zaraženog komarca. Komarci se zaraze prilikom sisanja krvi zaraženih ptica, koje su rezervoar zaraze (uglavnom gavrani i čavke), piše Gradski zavod za javno zdravlje Beograd.

U retkim slučajevima infekcija može da se prenese putem transfuzije zaražene krvi, transplantacijom tkiva i organa i vertikalno sa majke na dete (transplacentarno i tokom dojenja). Virus Zapadnog Nila se ne prenosi među ljudima putem kontakta.

Kod oko 80 odsto inficiranih osoba bolest protiče asimptomatski, a oko 20 odsto zaraženih osoba ima blagu kliničku sliku u vidu groznice, glavobolje, mučnine, povraćanja, ponekad se javlja otok limfnih žlezda ili ospa na koži grudi, leđa ili stomaka.

Kod jednog obolelog na 150 inficiranih dolazi do razvoja teške kliničke slike sa znacima upale mozga (encefalitis) ili upale moždanica i kičmene moždine (meningitis), odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti.

"Virus može biti veoma opasan, što nažalost vidimo na primeru Mire Furlan. Često pacijent prođe blago, sa slabijim simptomima, dok kod određenog broja dovodi do ozbiljnog oštećenja mozga i njegovih funkcija, kome, pa i do smrti”, trekao je dr Zoran Radovanović.

On apeluje da se građani ukoliko osete i najblaže simptome poput groznice, malaksalosti ili osipa u predelu grudnog koša obavezno jave lekaru.

Naglasio je važnost zaprašivanja protiv komaraca i savetovao da izbegavamo mesta gde ima puno komaraca, posebno na teritoriji Beograda, koliko god je to moguće.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading