Lako do zdravog tela: Saznajte zbog čega bi trebalo da jedete dinju što češće
Foto: Shutterstock

Velika količina tečnog sadržaja dinje pomaže  telu da je polako probavi  i neće vam skočiti šećer u krvi . Dakle, odličan je odabir za ljude sa dijabetesom .

Takođe sadrži:

Vitamina C , moćni antioksidans koji štiti vaše stanice od oštećenja

Vitaminom A , koji pomaže u održavanju zdravlja očiju , kože , kostiju i imunog sistema

Oko 12% preporučenog dnevnog kalijuma , važnog za vaše srce , mišiće i krvni pritisak

Dinja  takođe sadrži vitamine i minerale poput: Folne kiseline, Kalcijuma, Cinka, Bakra, Gvožđa, Vitamina K, Niacina, Holina, Magnezijuma, Fosfora, Mangana, Selena.

Rizici po zdravlje dinje

Osobe koje pate od bolesti bubrega, raka, ili koji su u skorije vreme imali operaciju slepog crijeva morale bi ograničiti unos dinje. Obilje vitamina i minerala u dinjama ponekad mogu izazvati probleme.

Kalijum

Dinje su dobar izvor kalijuma koji vam može pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Ali previše toga može stvoriti probleme ukoliko patite od bubrežnih bolesti . To je zato što vaši organi možda neće moći filtrirati sav višak kalijuma. To može dovesti do ozbiljnog stanja zvanog hiperkalemija .

Vlakna

Ukoliko bolujete od raka, operisali ste slepo crijevo ili imate neku upalnu bolest. Trebali bi ste ograničiti unos dinje zbog velike količine vlakana koje dinja poseduje.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading