Ne ignorišite: Ovo su simptomi koji ukazuju da ste alergični na gluten

alo.rs/srbijadanas/Lj.Č. | Žena 28.06.2021 11:30

Važno da ih prepoznate na vreme

Foto: Pixbay

Više od 55 oboljenja povezuje se sa glutenom, proteinom koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu.

Procenjuje se da se kod 99% osoba koje imaju netoleranciju na gluten ovo stanje ne dijagnostikuje.

Takođe, procenjuje se da je skoro 40% svetske populacije netolerantno na gluten. Ukoliko imate neki od sledećih simptoma, to bi moglo značiti da i vi spadate u tu grupu. 

  • Probavne smetnje, kao što su gasovi, nadutost, proliv pa čak i zatvor (najizraženiji je kod dece nakon konzumiranja glutena).
  • Keratoza pilaris (poznata i pod nazivom "pileća koža") na rukama
  • Zamor ili umor nakon unošenja obroka koji sadrži gluten
  • Dijagnoza autoimunog oboljenja, kao što su Hašimotov tiroiditis, reumatoidni artritis, lupus, psorijaza, ulcerozni kolitis, skeloderma ili multipla skleroza
  • Neurološki simptoni, kao što su vrtoglavica ili osećaj da nemate ravnotežu
  • Hormonska neravnoteža
  • Migrenske glavobolje
  • Dijagnoza hroničnog umora ili fibromijaglije
  • Upale, otok ili bol u zglobovima (prstima, kolenima, kukovima)
  • Problemi sa raspoloženjem, kao što su anksioznost, depresija i promene raspoloženja.

Najčešći prehrambeni izvori glutena su pšenica, pir, raž, ječam, kruh, tjestenina, žitarice i pečeni pekarski proizvodi. Žitarice koje sadrže gluten su pšenica, ječam, zob, raž, kamut i pir.

Hrana bez glutena

  • Meso, riba i plodovi mora, jaja, mliječni proizvodi, voće, povrće, mahunarke, orašasto voće, gomolji, masti kao što su ulja i maslac, većina pića je također bez glutena, osim piva 
  • Žitarice bez gluten: pirinač, kukuruz, proso, amarant, kvinoja, heljda  
Expand player
Pogledajte više