Ovo sigurno niste znali: Poljupci smanjuju stres i alergije, a čak utiču i na imunitet
Foto: Pixbay

Poboljšava imunitet

Jedno istraživanje tvrdi da ljubljenje može pojačati imunitet žene za odbranu od citomegalovirusa. On može uzrokovati slepoću kod dece i druge defekte pri rođenju ako je majka nosilac tokom trudnoće. Ljubljenje je samo jedna od svakodnevnih navika s neverovatnim zdravstvenim prednostima.

Sagoreva kalorije

Verovali ili ne, ljubljenje sagoreva dve do šest kalorija u minuti.
Iako nije baš kao da ste na traci za trčanje, za sat vremena ljubljenja potrošićete sigurno pola šake bombona ili pola čaše vina.

Dobro je za oralno zdravlje

Osim što sagoreva kalorije, ljubljenje je dobro i za oralno zdravlje.
Naime, ljubljenje je jedan od načina na koji možeš deliti dobre mikrobiote. Mikrobioti su naziv za normalnu ili fiziološku mikrofloru koju čine mikroorganizmi koji nastanjuju kožu i sluznice čoveka.

Ako vam oralni mikrobiomi u ustima nisu baš raznoliki i zdravi, razmena sline s partnerom koji ima zdrave mikrobiome može biti od pomoći i poboljšati zdravlje.

Održava mišiće lica snažnima

Zategnuti trbuh ili telo bez celulita sigurno su vam na listi prioriteta što se tiče održavanja zategnutog izgleda. No, tokom ljubljenja koristi se čak 30 mišića, koji čestim korištenjem mogu pomoći u zatezanju mišića lica, što i nije baš mala stvar.

Odlično je za opuštanje

Naučna istraživanja pokazuju da ljubljenje povećava nivo oksitocina, prirodne hemijske supstance u telu. Takođe, povećava i endorfin, hormon koji je odgovoran za dobar osećaj u telu. Razmena sline takođe podstiče lučenje dopamina, pomoću kojeg se razvija osećaj romantične privrženosti.

Smanjuje stres

Postoji li išta bolje od toga da, kada nakon napornog i stresnog dana dođete kući, poljubite svog partnera?

Osim što tada dolazi do oslobađanja opuštajućeg hormona oksitocina, ljubljenje je takođe povezano sa smanjenjem hormona kortizola, koji se još naziva i hormon stresa. To takođe može povećati i nivo serotonina, što dovodi do osećaja smirenosti i zadovoljstva.

Može smiriti glavobolju

Zbog povećanog protoka krvi koji podstiče ljubljenje, smanjuju se bolovi, glavobolje i menstrualni grčevi. Tako se kod ljubljenja i smanjuje stres koji je poznat uzročnik glavobolje.

Smanjuje krvni pritisak

Sigurno vam je poznat onaj osećaj kada tokom ljubljenja osetite kako vam srce ubrzano lupa?

Takav povećan broj otkucaja srca uzrokuje širenje krvnih sudova, potrebna količina krvi dolazi u sve organe i tako pomaže smanjenju krvnog pritiska.
Umanjuje i alergijske reakcije

Naučnici su posmatrali pacijente sa dve vrste alergija – jedne s kožnom alergijom i jedne s nazalnom alergijom – pre i nakon ljubljenja sa partnerima 30 minuta.

Posle ljubljenja pacijenti su imali manje alergijske reakcije i simptome nego pre ljubljenja, što dokazuje još jednu izvrsnu dobrobit.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading