ČEST ODLAZAK U TOALET MOŽE BITI SIMPTOM RAKA! Dr Fazlagić  otkrila "sitne" znake bolesti za koje mnogi ne znaju!
Foto: printscreen/tvK1

Milioni muškaraca i žena širom sveta, a 350.000 ljudi u Srbiji, imaju problem sa nekontrolisanim mokrenjem. Leči se samo 15.000 njih, jer se većina stidi da o tome priča.

Ginekolog dr Mima Fazlagić rekla je da ovaj problem, medicinskog naziva inkontinencija, čak može biti simptom karcinoma!

"Inkontinencija je nmogućnost da se zadrži urin, postoji više oblika. Osnovna je stres inkontinencija, kada uglavnom žene, kada se nasmeju ili zakašlju, otpuste malo urina. Drugi oblici su usled određenih oboljenja, to su medicinski pojmovi, ali da bismo lakše objasnili pacijentima, svaki problem sa kontrolom mokrenja je jedan oblik inkontinencije", rekla je ona.

Nemogućnost kontrolisanja toka urina, makar to bile kap ili dve, podrazumeva inkontinenciju, objasnila je ona.

"Jeste sastavni deo života, više kod žena nego kod muškaraca, naročito nakon porođaja i tokom starenja, nedostatak estrogena slabi mišiće male karlice i dovodi do slabije kontrole urina. Ako je porođaj bio prirodan, a beba velika, šansa za inkontinenciju je veća, ali je nauka zaključila da je najvažnije da nije bešika puna tokom porođaja, vrat bešike pod pritiskom bebe je pod naponom i tada slabi sfinkter. U carskom rezu je to ređe, ali se ipak javlja, carski rez nije zaštita od tog problema", rekla je ona.

Predsednica udruženja "Progovori" za borbu protiv raka jajnika i raka grlića materice, Gorica Đokić, rekla je da mokrenje može biti znak za uzbunu.

"Problem učestalog mokrenja je jedan od simptoma raka jajnika, svakako bi trebalo otići na pregled ako odjednom imate taj problem", rekla je Gorica a doktorka Mima potvrdila da ovaj karcinom često ima "sitne" simptome, zbog čega ne shvatimo odmah da možda imamo ozbiljniji problem.

"Rak jajnika je podmukla bolest bez određenih simptoma, već sa 'milion' sitnih pokazatelja, osećaj nelagodnosti, nadutosti, često mokrenje, ali je najvažnije, uvek kažemo pacijentkinjama, ako primetite da nešto nije u ravnoteži javite se, dođite na pregled pa ćemo videti šta nije u redu", rekla je dr Mima Fazlagić.

Da li bi i muškarci i žene trebalo odmah da se jave lekaru?

"Moj savet je najpre javiti se lekaru, generacijama od naših majki i baka, ovo je problem o kojem se ne priča. Postoji dosta starijih pacijentkinja koje imaju ogroman problem, koji nisu podelile ni sa svojim kćerkama. Početno lečenje je suplementima, pa onda idu medikamenti ili operacija, ako je to potrebno. Veliki je izbor kako pomoći ljudima ali se mora pričati o tome. Svi smo čuli za Kegelove vežbe, to se ženama preporučuje od rane mladosti a naročito nakon porođaja, što ih ranije započnu i upornije rade, to će problem biti manje primetan", rekla je ona.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading