Istraživanja otkrila: Alkohol može dovesti do različitih oboljenja, pa čak i karcinoma
Foto: Shutterstock

Prema poslednjim istraživanjima njegova preterana konzumacija može da izazove  karcinome, poput raka dojke, kao i  kardiovaskularne bolesti, kažu najnovija istraživanja.

Francuski Institut za zdravstvena i medicinska istraživanja Inserm dokazao je da ne postoji količina alkohola koja nije opasna po zdravlje. Bilo koja količina alkohola, čak i mala, štetno utiče na zdravlje, navode autori studije o šteti po zdravlje povezanoj sa alkoholom koji u Francuskoj pije skoro 43 miliona ljudi.

Smanjiti dostupnost alkohola

Količina popijenog alkohola u Francukoj je velika, posebno među mladima, dok, kaže studija, Francuska ima 41.000 smrtnih slučajeva godišnje (od čega su 11.000 žene) koji uzrokuju društvene troškove od 118 milijardi evra, navodi se u studiji na 700 stranica. Zato, stručnjaci preporučuju zabranu oglašavanja alkoholnih pića na internetu i na javnom mestu i povećanje cena oporezivanjem pića po gramu alkohola koji sadrže, ili uvođenjem minimalnih cena pića, kao u Škotskoj. Oni predlažu i da se „smanji dostupnost alkohola“ ograničenjima vremena rada i broja prodavnica i da se „opozovu ‘merila’ potrošnje alkohola s malim rizikom“ – ne više od dva pića dnevno i ne svaki dan.

Nema zdravstvenih benefita alkohola

Prema dve studije koje je Institut sproveo, redovna potrošnja – 10 ili više puta mesečno, odnosi se na svakog desetog mlađeg tinejdžera u Francuskoj i na svakog četvrtog starijeg tinejdžera. Među starijima od 50 godina u Francuskoj je od 2013. godine porasla konzumacija alkoholnih pića, posebno broj slučajeva „teškog povremenog alkoholizma“ – ekspresno pijenje i slučajeva rizične konzumacije alkohola, više od dve čaše dnevno.

Konzumacija alkohola direktno je ili indirektno odgovorna za šezdesetak bolesti, uključujući karcinome, poput raka dojke, kao i za kardiovaskularne bolesti. To je u Francuskoj prvi uzrok hospitalizacije i, posle duvana, drugi uzrok smrti koji se može izbeći, podsećaju stručnjaci koji negiraju bilo kakve zaštitne efekte alkohola.

− Moramo prestati da govorimo da je crno vino dobro za srce – rekao je Mikael Nasila, istraživač Inserma iz Istraživačke grupe u Amijenu za zavisnost od alkohola i droge.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading