Ne spavajte dugo! Nije dobro za vas, a evo i zašto
Foto: Pixbay

Tokom četrdesetih godina prošlog veka prosečan Amerikanac je spavao sedam sati i 49 minuta. Danas taj isti Amerikanac spava šest sati i 31 minut, a u Engleskoj prosek je malo duži - šest sati i 49 minuta, dok je u Japanu šest sati i 22 minuta.

Mnogobrojne studije su utvrdile da premalo sna može da prouzrokuje probleme sa šećerom i pritiskom, oni koji spavaju manje od 8 sati imaju čak 200-300 odsto više šansi da se prehlade.


Ipak i mnogo sna nije dobro i istraživanja koja je sproveo "Journal of American Heart Disease" govore da ljudi koji spavaju preko 9 sati mogu da imaju kardiovaskularne probleme i veći rizik da u nekom trenutku dožive srčani udar.

Pa se postavljaju pitanja koja su pravila dobrog sna i koliko sati je zaista dovoljno? Na ove dileme odgovore je dao neurolog doktor Neil Stanli:

- Kao broj cipela ili težina i san je genetski determinisan. Sve od 5 do 11 sati spavanja može da se podvede pod normalnim. Ipak, prosek koji se i dalje uzima kao najprihvatljiviji je onaj od 7 do 8 sati. Ali vodite računa da vam ne pređe u naviku da savate dugo ili manje od predviđenog. Posebno ne da spavate u nedogled po devet i deset sati jer to može da prouzrokuje veće probleme od manjka sna. Vaše telo voli rutinu, a san je njegov balans.

Doktor Neil Stanli je objasnio kako da procenite da li ste dovoljno spavali:

- Ako se osećate umorno i ne možete da održite fokus tokom dana, vaše spavanje je bilo ili nedovoljno ili nekvalitetno. Kao što unos vode, hrana i vazduh utiču na naše zdravlje, tako i san doprinosi da vodimo zdrav i kvalitetan život.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading