SVE TEŽE DOLAZIMO DO SPECIJALISTE?! To ne znači da treba da plaćamo preskupe privatne preglede: Dr Ristić ima rešenje
Foto: Alo.rs

Gužve i redove u lekarskim čekaonicama, poslednjih godinu dana zamenila je potpuna "pustoš". Zbog rizika od zaraze, od početka korone veliki broj zdravstvenih pregleda otkazan, pomeren ili premešten u druge ustanove. Nastala je i velika navala na privatne ustanove, čiji hodnici su mesecima krcati.

Da li će nam pandemija korona virusa otkriti tog našeg lekara kao nenadmašnu figuru, koja nam je preko potrebna? Da li će državni sistemi priznati da je neophodna promena? Da li ćemo prestati da grdimo tog našeg lekara na frontu i prestati da hvalimo one koji to nisu i koji nam prodaju travku za dukate?

Prvo što se postavlja kao pitanje jeste da li će se dosadašnji zdravstveni sistem promeniti? Videli smo da su mnogi u tome podbacili. Pandemija se pokazala kao lakmus papir koji neoborivo dokazuje uspešnost sistema.

Lekar opšte medicine treba da rešava veći deo patologije, jasan je naš cenjeni epidemiolog, a sa njim se slaže i Marijan Ivanuša, direktor Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji.

– Kad se radi o pitanju primarne zdravstvene zaštite, SZO stalno ističe važnost domova zdravlja, odnosno primarne zdravstvene zaštite unutar zdravstvenog sistema. Jako je bitna dobra saradnja, odnosno integracija svih nivoa zdravstva – primarnog, sekundarnog i terciarnog nivoa zdravstva – dakle od doma zdravlja do opšte bolnice, sve do vrhunskog kliničkog centra, pa i instituta javnog zdravlja, kako na državnom tako na lokalnom nivou – kaže Ivanuša.

Kako je ranije rekla doktorka Branka Grujić, lekar opšte medicine u Domu zdravlja Zvezdara, ceo sistem se prebacio na telefonsku slušalicu. I prema njenim rečima to je bilo vrlo uspešno.

– Svakog dana primamo veliki broj poziva. U timovima su pored lekara opšte prakse i ginekolozi, ali i mnogi drugi lekari. Mi pacijentima dajemo savete i sugestije za lekove kako da ih koriste, a sve što nije hitno zamolimo pacijenta da sačeka da prođe epidemija koja je na snazi – objašnjava doktorka Grujić.

Kako pacijenti ne bi imali dupli trošak plaćajući redovno zdravstveno osiguranje i dodatne privatne preglede, naši poznati stručnjaci predlažu izmene u zdravstvenom sistemu Srbije.

„Ako bi se uveo sistem porodičnog lekara, umesto sadašnjeg sistema izabranog lekara koji je suviše komplikovan, pregledi bi bili brži, efikasniji i jeftiniji za državu i pacijente. Smanjile bi se gužve i čekanje, dok bi pacijenti brže stizali do lekara specijalista“, kaže profesor MIljko Ristić, kardiolog Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“.

UMESTO ZAKAZIVANJA UNAPRED, DOLAZAK U KUĆNU POSETU

Čekanje i gužve u lekarskim čekaonicama bili su problem pre pandemije, dok su tokom pandemije bolnice i domovi zdravlja promenili sistem rada.

„Broj pacijenata u domovima zdravlja inače je iznad svih kapaciteta i lekari imaju sve manje vremena za preglede. Uz to, sada se pregledi ređe obavljaju zbog kovid sistema. Kada tome dodamo da je često neophodno da se zakazuju, čekaju, da se ide se iz ustanove u ustanovu tačno određenim datumima, vidimo zašto nastaje problem“, kaže dr Miljko Ristić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading