SINDROM KARPALNOG TUNELA: Ako vas zaboli šaka uradite ovo i sprečite razvoj bolesti
Foto: Pixbay

Između kostiju i ligamenata postoje posebni kanali u kojima se nalazi srednji nerv. Kada se stisne ovaj živac, javlja se sindrom karpalnog tunela i osoba oseća bol, a bol se ne oseća uvek u zglobu šake. Bolest se razvija postepeno - u početku se oseća blagi bol, zatim utrnulost i nelagodnost u samom zglobu. Ako dugo radite za računarom bez prekida, tada dolazi do stagnacije krvi, oseća se peckanje u ruci i bol ne prestaje ni nakon radnog dana. Vremenom se tetive zgušnjavaju, upale i pritiskaju nerv, uzrokujući širenje bolova na prste i zglob.

U ovom slučaju, telo pokušava samostalno da reši problem, pa se zbog toga tečnost akumulira između hrskavica, čiji je glavni zadatak ispiranje upaljenih ćelija. Ako se u ovoj fazi telu ne pomogne i nastavi da intenzivno radi za računarom, tada se dešava suprotan proces - upaljene ćelije se ne izlučuju, a zglobovi nabreknu, naročito noću. Ako noću osećate bol u ruci, vreme je da se javite lekaru. U ranoj fazi bolesti situacija se može ispraviti kod kuće, ali u naprednom slučaju biće potrebna operacija.

Kako sprečiti razvoj karpalnog sindroma:

Posebne vežbe će pomoći u sprečavanju razvoja bolesti, koje treba izvoditi najmanje 10 puta dnevno:

  • Stisnite čvrsto, a zatim opustite šake.
  • Stisnite šake i napravite nekoliko rotacionih pokreta šakama prvo ih rotirajući udesno, a potom ulevo.
  • Sklopite dlanove (kao u molitvi), raširite laktove, ispravite ramena i spustite dlanove što je moguće niže, ne narušavajući položaj laktova.
  • Uzmite malu lopticu, stisnite je svim prstima leve ruke, zatim svakim prstom naizmenično i između dlanova. Uzmi loptu desnom rukom i učini isto.
  • Na kraju ponovite sve korake bez lopte.
  • Ispravite ruke ispred sebe. Levim dlanom stvorite otpor desnom dlanu, pokušavajući da ga ispravite. Ponovite iste korake desnim dlanom, stvarajući mu otpor levim.
  • Šta uraditi ako su tetive šake već upaljene?

1. Vruće kupke. Napunite malu posudu sa skoro vrelom vodom, stisnite šake i polako ih spustite u vodu, zatim rotirajte šake udesno i ulevo deset minuta. Zatim umotajte ruke peškirom da se ne bi naglo ohladile.

2. Kupke sa parafinom. Napunite posudu vrućim parafinskim voskom, umočite šake nekoliko puta, a zatim ih umotajte u peškir.

3. Kompres za zagrevanje. U laganom alkoholnom rastvoru navlažite gazu, umotajte šake i ostavite preko noći.

4. Masaža. Neophodno je masirati ne samo područje gde se oseća bol, već i cela ruka - od vrhova prstiju do podlaktice. Za stacionarno lečenje, specijalisti obično predlažu uklanjanje viška tečnosti punkcijom ili propisivanje lekova u slučaju oštećenja hrskavice. Ako sumnjate na sindrom karpalnog tunela, svakako treba da se obratite lekaru, samo će specijalista moći da prepiše odgovarajući tretman u vašem konkretnom slučaju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading