OVO JE SIGNAL DA "DOLAZI" INFARKT: Bol u nozi upozorava da vam je život ugrožen
Foto: Shutterstock

Postoje neki znaci koje nam telo šalje kao upozorenje da smo u riziku od srčanog udara. Kardiolozi smatraju da se u nogama krije simptom srčanih problema.

Po njima, postoji vrlo jasan znak na koji treba da obratite pažnju kako biste prepoznali predstojeći srčani udar. Stručnjaci Nemačke fondacije za srce primetili su da na ovu pojavu može da ukazuje specifičan bol u nogama.

Posebno obratite pažnju ako prilikom hodanja osećate bol u mišićima potkolenice. Ovaj bol nestaje kada stanete i javlja se samo tokom hoda. Osim toga, znak za alarm su utrnulost u nozi i bol kada ste u ležećem položaju, a koji se ublažava ako spustite nogu dole.

Takav specifičan bol može ukazivati na aterosklerozu sudova donjih ekstremiteta. U ovom stanju, kalcijum se taloži u koronarnim arterijama, a to je vrlo opasno za srce. U tom slučaju je od ključnog značaja da se obratite lekaru i opišete simptome koji su se javili.

"Činjenica je da se preteći infarkt miokarda može manifestovati ne samo bolom, to može biti iznenadna otežano disanje, kašalj, kao i slabost. U slučaju kada osoba miruje, sedi, a oblije ga iznanada hladan znoj, to takođe može biti signal", kažu nemački lekari.

Kod žena i onih koji pate od šećerne bolesti infarkt se manifestuje drugačije, oni mnogo manjem broju u odnosu na muškarce osećaju "očekivani bol" u predelu srca. Dakle, kod srčanog udara, bol može biti lokalizovan u abdomenu i čak se manifestovati kao podrigivanje. Česta zubobolja takođe može da bude simptom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading