Nutricionistkinja Borjana: Evo kako da  prepoznate meso kljukano hormonima - ima ga u SVAKOJ prodavnici! Deca nikako ne bi smela da ga jedu!
Foto: depositphotos

Nutricionistkinja Borjana Depalo rekla je na Prvoj da je ono što roštilj čini najukusnijim, i najopasnije u njemu. Ona je govorila o tome da li bi trebalo izbaciti meso iz ishrane kompletno, i kako se zdravo hraniti.

"Zdrava ishrana može biti bez mesa, ako je pravilno balansirana. Čak i vegetarijanci ili vegani, moraju jesti i zeleno lisnato povrće, mahunarke, moramo unositi gvožđe koje nećemo inače dobiti iz mesa. Inače ćemo imati deficit, dogodiće se anemija. Mesa ne bi trebalo jesti previše, nisam za to da se isključi potpuno", rekla je ona.

I kuvar i i pobornik zdrave ishrane Alesandro složio se da meso ne bi trebalo izbaciti, ali bi se trebalo držati mediteranskog pristupa ishrani, svega pomalo i umereno.

"Ima meso, ali dva puta nedeljno, ili samo jednom. Ne svakog dana. Meso je potrebno u ishrani, ali je teško jesti ga manje u Srbiji, vi imate odlično meso i navikli ste da jedete puno, to se može izmeniti tek u narednoj generaciji", rekao je Gramelini.

"Roštilj nikako ne preporučujem, prepun je dima i kancerogenih supstanci, dim mu daje šmek ali je najštetniji. Sve više mladih mi dolazi, kažu da im se meso gadi, ili su prezasićeni ili u njemu odjednom osećaju miris koncentrata... Ako nabavljamo i jedemo meso, neka to bude iz domaće proizvodnje, ja nabavljam od čoveka kog poznajem, moramo znati izvor i poreklo", rekla je ona.

"Zbog tih hormona sve više devojčica dobija ranije prvu menstruaciju, time se trenutno i lekari bave", dodala je Depalo.

"Ako se pravi roštilj na drvetu ili uglju, masnoća pada i sagoreva, to nije zdravo. Dan-danas tehnologija ide napred, postoje vrste roštilja koje dole imaju pregradu za vodu ili slično, i nema takvog vraćanja masti na žar, koja će sagorevati", rekao je Gramelini.

"Jedem tri puta nedeljno meso, ali samo po sto grama za jedan obrok", dodala je nutricionistkinja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
chef

11.05.2021 18:29

I sta kazete ? Kako da prepoznam meso kljukano hormonika ?