NAUČNICI INSTITUTA KJOTO POTVRDILI: Stisak ruke, stajanje na jednoj nozi daju odgovor koliko ćemo još poživeti!
Foto: Pixbay

Naučnici Univerziteta Kjoto, smeštenog na jednom japanskom ostrvu, otkrili su jednostavan test koji pokazuje u kakvom stanju su vaše moždane sposobnosti, i što je bitnije da li imate predispozicije da dobijete neka moždana oboljenja.

Istraživanje, na čijem čelu je profesor Jasuharu Tabara, pokazalo je da ne postoje jasni znakovi lošeg zdravlja i dodaje da "mogućnost održavanja ravnoteže na jednoj nozi vrlo važan test koji otrkiva moždano zdravlje".

Osobe koje su imale poteškoće sa održavanjem ravnoteže treba da budu više obazrivi, jer su pod većim rizikom od moždanih oboljenja i gubitka kognitivnih sposobnosti. Vreme koje osoba može da provede stajavši na jednoj nozi, jednostavan je pokazatelj postularne nestabilnosti i mogla bi biti posledica moždanih abnormalnosti.

Ispitivanje je obuhvatilo 841 ženu i 546 muškaraca, starih 67 godina, koji su nakon stajanja na jednoj nozi prošli snimanje mozga. Takođe, pokazano je da ljudi koji polako ustaju sa stolice i imaju slab zahvat, imaju veće predispozicije da će umreti tokom sledeće decenije i to baš zbog moždanih oboljenja. Ono što se najviše na testu može videti jeste krvarenje iz malih krvnih žila.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading