Dr Baskić: Jedna doza vakcine smanjuje rizik od korone za četiri puta, revakcinacija čak osam puta, a evo koliko pacijenata završi u bolnici
Printscreen

Jedna doza vakcine smanjuje rizik od oboljevanja od Korona virusa za četiri puta, a revakcinacija čak osam puta. To su pokazali preliminari rezultati istraživanja o uticaju vakcina protiv virusa COVID-19 na zaražavanje, težinu kliničke slike i hospitalizaciju, koje su uradili stručnjaci u Kragujevcu.

Koliko su vakcine efikasne u borbi protiv Korona virusa pokazali su preliminarni rezultati istraživanja koje je sproveo Fakultet medinciskih nauka kragujevačkog Univerziteta u saradnji sa Domom zdravlja. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 130.000 ljudi, od kojih su 30.000 vakcinisanih.

“I jedna doza koja se primi smanjuje rizik od oboljevanja četiri puta, a sa revakcinacijom osam puta. Veći deo njih u fazi kada smo radili istraživanje primilio je samo jednu dozu, pri čemu nije isto da li ste oboleli drugog dana posle revakcine ili posle četiri meseca, imajući u vidu da imunom odgovoru treba vremena da se razvije. Bilo je pacijenata koji su se razboljevali posle treće nedelje od revakcine, ali u jako malom procentu, a tome govori podatak da je samo troje od 30.000 ispitanika zahtevalo hospitalizaciju. Ovom studijom nismo mogli da pratimo dugi period nakon revakcine, jer ispitivanja traju zadnja tri meseca, pa će podaci dobijeni za mesec i po dana obuhvatiti veće brojke i biti još validniji, ali je dosadašnje istraživanje pokazalo da se vakcinacijom višestruko smanjuje rizik od pneumonije i od hospitalizacije”, kaže mikrobiolog i profesor Fakulteta medicinskih nauka, prof. dr Dejan Baskić za tv Prva!

Prema rečima direktora Doma zdravlja Kragujevac, dr Vasilija Antića, COVID-19 je ozbiljna bolest, jer je i analiza pokazala da je 22 posto obolelih dobilo upalu pluća koja može biti smrtonosna, a 15 posto je onih čije je stanje zahtevalo bolničko lečenje.

“Dom zdravlja je ovo istraživanje morao da uradi jer smo država koja ima sve četiri vrste vakcina na raspolaganju, što nema većina zemalja na svetu, a sa druge strane zato što je Kragujevac sve vreme bio u vrhu broja zaraženih od korone, a u vrhu je i po broju vakcinisanih. Iz našeg rada se pokazalo da su sve četiri vakcine efikasne, s tim što neke brže a neke sporije deluju, ali je bitno da sve utiču na smanjenje bolničkog lečenja”, izjavio je dr Antić.

Sa Fakulteta medicinskih nauka i iz Doma zdravlja poručuju da nastavljaju da rade ovo istraživanje i u naredna tri meseca. Dodaju da će studiju dopuniti podacima kao što su starosna dob i antitela.

Inače, u Kragujevcu je do sada vakcinisano više od 53.000 građana, a od tog broja drugu dozu je primilo 40.000 njih.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading