DOKTORKA GNJATOVIĆ O PRIJAVI za treću dozu revakcine i ko će biti prioritet
Foto: Printscreen/ RTS

Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije (INEP) kaže da će najverovatnije za sve one koji su primili kinesku vakcinu biti potrebna i treća doza, ali da za sada još nije doneta odluka kada će početi prijavljivalje jer nema dokaza koliko je bezbedno u kratkom roku primiti još jednu revakcinu. Ona pretpostavlja da da će taj rok biti između 6 i 8 meseci od primanja revakcine, ali i da postoji mogućnost kombinacije dostupnih vakcina.

Do sada se pokazalo da Fajzer i Sputnjik vakcina drže imuni odgovor godinu dana i više. Sinofarm je nešto blaža. Treća doza pomoći da da veći imuni odgovor kad su u pitanju novi sojevi, već je potrebno raditi na izmenama na S proteinu, koje bi regovali na nove tipove korone.

"Fajzerova vakcina pruža zaštitu do 95 odsto, Sputnjik 92,5 odsto, a Sinofarm 90 odsto, što i nije velika razlika. Međutim, kod jedne grupe ljudi dolazi do slabijeg razvoja antitela nakon revakcinacije, posebno kineskom vakcinom. Radi se o muškarcia starijim od 65 godina, ali i to dalje ne znači da u slučaju zaražavanja neće doći do ćelijskog odgovora na virus, koji će u tom trenutku pokrenuti stvaranje antitela", ističe Gnjatović za tv Prva.

Prema njenim rečima ni jedna vakcina ne štiti od zaražavanja, nego garantuje da će oboleli proći sa blažim oblikom bolesti. Sinofarm sporije deluje, Fajzer i Sputnjik brže deluju, ali su sve efikasne u borbi protiv težih oblika bolesti.

"Kod nas je dominantan u ovom trenutku je dominantan britanski soj virusa, nema naznaka da je indijski tip stigao u Srbiju. Posebno zabrinjava što je kod indijske mutacije izraženo brže zaražavanje i širenje, kao što je i slučaj i sa brazilskim sojem. Kad on spostane dominantan javljaju se i teže kliničke slike. Promene na S proteinu, zahvaljujući vakcinama savremene tehnologije kao što su Fajzer i Sputnjik, napravljene su tako da pokrivaju britanski soj, a tek treba da se pokaže koliko su efikasne za ove nove sve dominantnije sojeve", kaže dr Gnjatović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading