NOĆU SPAVATE MANJE OD ŠEST SATI? Lekari kažu da imate trideset posto veće šanse za ovu opaku bolest
Foto: Shutterstock

Naučnici i lekari su saglasni u vezi sa tim koliko dugo bi trebalo da spavamo.

I većina njih smatra da je, za kvalitetan odmor, osam sati minimum.

Mnogi od nas se tog minimuma, nažalost, ne pridržavaju.

Pretpostavka je da će predstojećim istraživanjima moći da se utvrdi na koji način poboljšanje navika, kada je spavanje u pitanju, može da pridonese prevenciji razvoja demencije.

Rezultati nove studije koja je sprovedena na skoro 8.000 odraslih Britanaca, starosti između 50 i 70 godina, čije su navike, higijena spavanja, kvaliteta sna i dnevni ritam praćeni tokom više od 25 godina, pokazali su da su izloženi povećanom riziku od razvoja demencije.

Studija, čiji rezultati su nedavno objavljeni u stručnom časopisu Nature Communications, ukazuje na povećani rizik od razvoja demencije, ili između 20 i 40 posto kod osoba starosti između 50 i 60 godina, koje noću spavaju šest sati, ili manje, u poređenju sa osobama koje spavaju oko sedam sati.

Ovu studiju su sproveli naučnici francuskog Nacionalnog instituta za zdravlje i medicinska istraživanja (Inserm) i Univerziteta u Parizu u saradnji sa londonskim University Collegeom (UCL).

Naučnica Séverine Sabia (Inserm/UCL) i njene kolege su takođe uočili 30% veći rizik od razvoja demencije kod ljudi starosti između 50 i 70 godina, koji su prijavili sistemski kratke periode sna, bez obzira na njihove potencijalne kardiovaskularne, zdravstvene, ili metaboličke probleme, kao i one mentalne, kao što je depresija, a svi oni su faktori za razvoj demencije.

Učesnici su, u sklopu istraživanja, u šest navrata sami procenjivali trajanje sna između 1985. i 2015. godine, a 2012. ih je 3.900 dobilo akcelerometar koji evidentira podatke o noćnom snu, da bi se potvrdila tačnost njihovih procena. Pokazatelji su potvrdili pretpostavke o razvoju demencije kod takvih osoba u periodu od marta 2019. godine.

WHO: Svake godine gotovo 10 milijuna novih slučajeva demencije

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu se skoro svake godine evidentira skoro deset miliona novih slučajeva demencije, među kojima je i Alchajmerova bolest.
Kod osoba koje pate od demencije, razvoju bolesti je često prethodnio loš kvalitet sna, kao što je često buđenje tokom noći, ili premalo sna, na šta sve više istraživanja ukazuje.
Naučnici su uočili i opasnost od većeg rizika od nastanka amiloidnog plaka u mozgu, proteina koji je povezan sa nastankom demencije kod osoba koje su se budile više od pet puta tokom noći, zbog čega iz Inserma ukazuju na važnost dobre higijene sna za zdravlje pojedinca.

Predstojećim istraživanjima će se verovatno utvrditi na koji način poboljšanje navika, kada je spavanje u pitanju, može da pridonese prevenciji razvoja demencije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading