DIJASTAZA JESTE IZLEČIVA Svaka treća trudnica pati od razdvajanja trbušnih mišića nakon porođaja, ali rešenje postoji
Foto: Shutterstock

Oni se pitaju da li je to kila i ima li razloga za paniku. Ta izbočina u vidu kupe se najčešće javlja zbog pojave dijastaze, odnosno razmicanja uzdužnog trbušnog mišića duž njegove središnje linije.

DIJASTAZA JESTE IZLEČIVA Svaka treća trudnica pati od razdvajanja trbušnih mišića nakon porođaja, ali rešenje postoji

Foto: Shutterstock

 

 

Češće se javlja kod žena i to kod trudnica posle šestog meseca trudnoće (kod oko 30 odsto trudnica), nakon porođaja, kod žena koje su imale više trudnoća, kod onih koje nose blizance, kod osoba s viškom kilograma… Razmicanje trbušnih mišića se javlja i zbog drugih faktora: nepravilnog vežbanja, nepravilnog dizanja tegova ili prevelikog opterećenja, takozvanih jo-jo dijeta, genetike, lošeg držanja, nadutosti…

Kako nastaje

Rast stomaka dovodi do istezanja prednjeg trbušnog zida. Kada prednji trbušni zid ne može više da se rastegne, onda se istezanje prenosi na vezivno tkivo koje spaja levu i desnu stranu trbušnog zida. Tada pod pritiskom dolazi do stvaranje rascepa. Značajan uticaj u istezanju imaju i hormoni u trudnoći koji povećavaju elastičnost i tetiva i vezivnog tkiva. Dijastaza može biti u predelu pupka, ispod ili iznad njega, ali i celom dužinom središnje linije. Prisustvo dijastaze se potvrđuje ako je razmak između trbušnih mišića dva prsta (dva centimetra). Razmak od četiri centimetra i više se smatra ozbiljnijim stanjem. Nakon šest meseci od porođaja istegnuto tkivo se spontano vrati kod 40 odsto žena, a kod oko 75 odsto porodilja nakon godinu dana. Ukoliko se to ne desi, neophodan je pristup sa specifičnim vežbama za abdomen.

Izlečenje nije nemoguće

Ukoliko se osoba javi na vreme, fizikalna terapija u centru Master Physical koja se sprovodi kontinuirano može rešiti problem. Uspeh rešavanja zavisi od širine i dubine dijastaze, ali i od upornosti pacijenta. Neophodno je raditi vežbe za jačanje dubokih stomačnih mišića, odnosno mišića stabilizatora trupa, kojim će se poboljšati i održati pravilna funkcija kora. Važno je napomenuti da klasičnim trbušnjacima ne možemo dovoljno uticati na sprečavanje nastanka ovog problema, već je moguće i pogoršanje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading