Zašto u Brazilu umiru bebe u tako velikom broju? Postkovid sindrom do sada nezabeležen
Foto: print screen Facebook

Prošlo je više od godinu dana od početka pandemije korona virusa, a posle SAD jedna od najpogođenijih zemalja sa ogromnom stopom smrtnosti jeste Brazil. Ogroman broj žrtava, preko 350.000, svedoči da ova zemlja Južne Amerike teško obuzdava smrtonosni virus. Situacija se dodatno pogoršava zbog brzog širenja brazilskog soja, za koji se veruje da je mnogo zarazniji. Broj preminulih prošlog meseca bio je duplo veći u odnosu na bilo koji drugi mesec od početka pandemije.

Ono što posebno zabrinjava i iznenađuje, jeste ogroman broj dece i odojčadi među žrtvama kovida. Uprkos dokazima svih svetskih stručnjaka da korona retko ubija decu, u Brazilu je 1.300 beba umrlo od virusa. Pitanje je zašto?

Džesika Rikarte, majka čiji je jednogodišnji sin preminuo od kovida, ispričala je za BBC da su lekari odbili da testiraju njenu bebu, rekavši da njegovi simptomi ne odgovaraju profilu virusa. Dva meseca kasnije, mališan je preminuo od komplikacija izazvanih kovidom-19.

Prvo mu je dijagnostikovan multisistemski inflamatorni post-kovid sindrom (MIS-C) koji uglavnom pogađa decu šest nedelja nakon što su inficirana virusom. Usledila je borba za mališanov život, ali bezuspešna. Beba je umrla od posledica korone.

O tome da li je uverenje da bebe retko mogu da obole od kovida pogrešno, govorila je glavni epidemiolog na Univerzitetu u Sao Paolu dr Fatima Marinjo koja kaže da su zapravo brojna istraživanja pokazala da veliki broj dece i beba budu pozitivni na virus.

Prema podacima brazilskog Ministarstva zdravlja, u toj zemlji je u periodu od februara 2020. do 15. marta 2021, kovid odneo živote najmanje 852 dece uzrasta do 9 godina. Među njima je i 518 beba, koje nisu napunile ni godinu dana. Po proceni dr Marinjo, taj broj je duplo veći.

Komplikacija koja dovodi do fatalnog ishoda, kada je reč o deci, jeste nespecifični akutni respiratorni sindrom, koji je po rečima dr Marinjo usmrtio 10 puta više dece nego ranijih godina. Kada se uzme u obzir da se nalazimo u jeku pandemije, dr Fatima procenjuje da je virus ustvari usmrtio 2.060 dece mlađe od devet godina, uključujući 1.302 bebe.

Zašto u Brazilu umiru bebe u tako velikom broju? Postkovid sindrom do sada nezabeležen

Foto: EPA/ Joedson Alves

 

 

Zašto u Brazilu umiru bebe u tako velikom broju?

Stručnjaci smatraju da je to prvenstveno povezano sa ogromnim brojem obolelih u ovoj zemlji.

"Naravno, što više slučajeva imamo, to je više i hospitalizacija i raste broj preminulih u svim starosnim kategorijama, uključujući i decu. Kada bi pandemija bila kontrolisana, ovaj scenario bi mogao da se izbegne", kaže Renato Furi, predsednik Naučnog odeljenja za Imunizaciju pri Udruženju pedijatara u Brazilu.

Ogroman problem jeste što se deca ne testiraju dovoljno. Po rečima dr Marinjo, u slučaju dece kovid se često dijagnostifikuje prekasno, kada su već mnogo bolesni. Ali nije to jedino što je problem - često se dešava i da se uspostavi pogrešna dijagnoza, s obzirom na to da deca često imaju drugačije simptome kovida nego odrasli.

"Deca češće imaju dijareju, bolove u stomaku i grudima. Zbog toga što se kasni sa dijagnozom, deca nam stižu u bolnice kada su već u ozbiljnom zdravstvenom stanju, koje se često na kraju iskomplikuje, i na kraju dođe do smrtnog ishoda", kaže doktorka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading