Impresivna lekovita svojstva nevena: Evo koja oboljenja leči ova čudesna biljka!
Profimedia

Baš svaki deo nevena je lekovit, i to je razlog zašto ga prim. dr Sanja Gregurić, dermatovenerološkinja, izdvaja kao svoju omiljenu biljku. 

Ovu nezahtevnu i toliko čarobnu biljčicu koja nas daruje bogatstvom cvetova sunčane boje i karakterističnog intenzivnog mirisa često sadimo u baštama, ali i u saksijama. U vrtovima je sade oni koji poznaju njeno lekovito delovanje ili pak žele da zaštite povrće od napasnika – jer su obični neven i kadifice prirodni repelenti.

Zapisi o upotrebi nevena datiraju unazad više od hiljadu godina. To nije neobično jer neven ima impresivna lekovita svojstva zahvaljujući antioksidansima, eteričnim uljima, saponinima i brojnim drugim aktivnim komponentama. Lekoviti su svi delovi biljke pa se osim u medicini i kozmetici koristi i u kuhinji. Može se staviti u kremu, ulje, gel, zubnu pastu, kompresu, tinkturu... Koristi se za parenje lica i relaksirajuće kupke. Od njegovih latica se može skuvati čaj ili se mogu jesti sirove u salatama. Ono što je najbitnije – neven je dovoljno nežan i za bebe i za starije osobe!

Prema istraživanju objavljenom u stručnom magazinu Pharmacognosy Reviews, više od 200 različitih farmaceutskih preparata sadrži ekstrakt nevena.

Budući da deluje protivupalno, opušta grčeve i sprečava rast gljivica, učestalo se koristi u terapiji raznih vrsta dermatitisa (čak i na području oko očiju), kao biljna terapija gljivičnih infekcija te za ublažavanje bolova u mišićima. In vitro istraživanja pokazala su da ekstrakt sirovih cvetova nevena snažno opušta spontane kontrakcije mišića. To objašnjava tradicionalnu primenu ove biljke protiv grčeva, ali i u lečenju konstipacije.
Bioflavonoidi i linoleična kiselina, koje neven sadrži u visokim koncentracijama, daju mu snažna protivupalna svojstva.

Ovi biljni antioksidansi štite ćelije od štetnog uticaja slobodnih radikala. Tako neven snažno deluje protiv pelenskoga osipa, raznih dermatitisa, folikulitisa i čireva, upale uha, ali i gorušice. Zbog istog delovanja dodaje se i u vodice za ispiranje usta i zubne paste, a kako deluje i kao adstringent, idealan je za smirivanje nadraženog zubnog mesa i ispiranje parodontalnih džepova.

Ekstrakti nevena bogati su i jedinjenjima koja imaju jako antivirusno, antimikotičko i antibakterijsko delovanje. Eksperimenti pokazuju dobro delovanje čak i protiv bakterija koje razvijaju otpornost na klasične antibiotike, zbog čega se koristi u suportivnoj lokalnoj terapiji kandide. Zbog navedenih kvaliteta nalazi se i u topičkim, antiseptičkim proizvodima za zarastanje rana. Istraživanja su, naime, pokazala da obloge, masti i gelovi sa nevenom ubrzavaju zarastanje hroničnih rana i smiruju simptome upale. Uočeno je da neven povećava protok krvi i donošenje kiseonika u ranu, kao i belih krvnih zrnaca do tkiva zahvaćenog upalom – što podstiče epitelizaciju. Zbog svega navedenog, nije neobično što je ova je biljka i neizostavni deo moje kućne apoteke.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading