DR GNJATOVIĆ: Ova vakcina je najdelotvornija za indijski dupli mutant
Foto: printscreen/tvprva

Istraživač iz beogradskog Instituta za primenu nuklearne energije dr Marija Gnjatović izjavila je danas da kod "novog soja" korona virusa koji se pojavio u Indiji zabrinjava to što on može da utiče na antitela.

"Mutacije mogu da izazovu drugačije ponašanje virusa - teže kliničke slike i brže zaražavanje. Kalifornijski, južnoafrički, brazilski, a sad i indijski soj koji je nastao kao dupli mutant, a to posebno plaši ljude, a zapravo se radi o mutacijama koje su već viđene u južnoafričkom i brazilskom soju virusa, sad su se spojile i nalaze se u jednom virusu. Važno je istaći da se radi o duplo izmenjenom S proteinu jer se u odnosu na njega stvaraju antitela koja pružaju zaštitu od reinfekcija odnosno infekcija", kaže doktorka za tv Prvu. 

"Tako da posebno treba da se vodi računa da li će vakcine i stvorena antitela iz prirodne infekcije biti otporna na nove sojeve. Sve to treba proveravati, za sad imamo dokaze. Za sad imamo indicije da će vakcine biti efikasne i protiv tog indijskog soja. Britanski soj je u Srbijij najzastupljeniji, Južnoafrički soj u većoj meri izbegava imuni odgovor stvoren nakon vakcinacije i prirodne infekcije, zaobilazeći imunitet", istiće dr Gnjatović. 

O efikasnosti vakcina doktorka kaže: "Za Fajzer vakcinu je potrvrđeno, takođe i za AstraZeneca, čini mi se i za Sputnjik V, od kineske vakcine se to i očekuje jer je nastala na platformi unošenja čitave virusne čestice, svih proteina, a činjenica je da se antitela stvaraju prema različitim segmentima proteina. Male promene na S proteinu ne bi trebale da utiču na efkiasnost ove vakcine u odnosu na novi soj".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading