detelina
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ljubičasta ukrasna detelina potiče iz porodice Oksalisa (Oxalis triangularis) a svojim lepim i nežnim listovima i cvetovima osvaja i krasi sve više domova. Međutim, nije samo odličan izbor za prozore i kuće, već i terase i dvorišta.

Potiče iz Brazila, a njeni tamnoljubičasti cvetovi se zatvaraju tokom noći.

Kako negovati ukrasnu detelinu: Traži svetlost i vlažno zemljište. Ukoliko je gajite u spoljašnjim uslovima, obezbedite joj svetlost, ali imajte na umu da im prija temperatura oko 15 stepeni. Mogu tolerisati i veće teperature, međutim mora se voditi računa, jer ako pređe 27 listovi će klonuti i biljka neće biti sveža i lepa. Zalivanje treba biti oskudno, što znači malom količinom vode s vremena na vreme.

Razmnožavanje: Ukrasna detelina raste iz lukovica i razmnožava se njihom deobom. Kao i ostale lukovice, i ova detelina ima periode mirovanja, a na kraju takvog perioda možete da izvadite lukovicu iz zemlje, odvojite bočne čenove i da ih zasadite u odgovarajuću zemlju pa ćete dobiti nove biljke.

Biljke su otporne na bolesti, a od štetočina imamo čestu pojavu biljnih vaši. Oxalis se može držati kao pojedinačna sobna biljka ali se može saditi u većim korpicama ili žardinjerama zajedno sa nekim drugim cvećem kao što su begonije.

Budući da se radi o detelini i da se smatra da ove biljke sa četiri lista donose sreću, možemo zaključiti da sa prelepom  ukrasnom detelinom nikako ne možete pogrešiti, piše family.rs.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading