PRIVLAČE BOGATSTVO, SREĆU I POZITIVNU ENERGIJU Ove sobne biljke obavezno unesite u svoj dom
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

- Iako se u feng šuiju veruje da većina zdravih, dobro održavanih biljaka može povećati pozitivnost, postoje određene sobne biljke koje su posebno srećne - kaže Dajana Hatavej, dizajnerka enterijera i feng šuija i osnivač Gorgeous Color-a, a prenosi Poslovni.hr.

Pet srećnih sobnih biljaka

1.  Drvo novca

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by tunneltaro (@tunneltaro)

 

Drvo novca (poznato i kao biljka Pachira) verovatno je jedna od najpoznatijih sobnih biljaka u feng šuiju. Veruje se da privlači prosperitet, bogatstvo, sreću i pozitivnu energiju - ne samo u prostor oko sebe nego i na svog vlasnika, objašnjava Anđela Higins, glavna dizajnerka i vlasnica Nourished Home i članica Međunarodnog Feng Shui Guilda.

Prema kineskoj legendi, veruje se da je biljka Pachira aquatica jednom očajnom farmeru donela veliko bogatstvo, otkriva Hatavej.

Međutim, ne dopustite da vas reputacija drva novca prisili da stavite ovu biljku u svoj dom ako to nije vaš stil, Higins kaže da je to uobičajena feng šui greška. “Feng šui je da se okružite stvarima koje volite, a koje odjekuju vama, pa pripazite da birate biljke koje volite, za koje možete brinuti i koje se uklapaju u vaš životni stil i dom.”

2. Drvo žada

 

 

Drvo žada se ponekad naziva i biljkom novca zbog svojih listova u obliku novčića. Zapravo, veruje se da upravo ti listovi simbolizuju sreću i bogatstvo. Higins objašnjava da će, prema feng šuiju, svaka biljka s mekim, zaobljenim listovima doneti sreću negujući nežnu i hranjivu energiju u domu.

S druge strane, veruje se da oštre biljke poput kaktusa ne donose sreć,  jer “crpe energiju” iz vaše okoline, kaže dizajnerka enterijera Odri Šek. Drvo žada obično su uobičajeni pokloni za useljenje i novi poslovni dar zbog verovanja da će doneti bogatstvo i sreću, primećuje Hatavej.

3. Lucky bamboo

 

 

Veruje se da "lucky bamboo" ili srećni bambus, koji ne treba brkati s tradicionalnim bambusom (koji raste napolju i nije sobna biljka), simbolizuje sreću u domu, prema feng šuiju. Takođe se veruje da donosi sreću, prosperitet i bogatstvo u vaš radni prostor.

“Podstiče lični rast i pozitivnu energiju”, objašnjava Higins. Hatavej dodaje da graciozno zakrivljeni oblik srećnog bambusa “podstiče besprekoran protok dobre feng šui chi energije”.

Još jedan razlog zbog kojeg se ova biljka tradicionalno koristi u feng shuiju je taj što njene visoke, tanke stabljike lepo upotpunjuju drveni dekora - drveni elementi jedan su od pet glavnih elemenata feng šuija, za koje se veruje da donose vitalnost, rast, ljubaznost i fleksibilnost u vaš dom, kaže Higins.

4. Sansveria ili svekrvin jezik

 

 

Bez obzira na to zovete li je sansveria ili koristite njen nadimak “svekrvin jezik”, ova sobna biljka ne zvuči srećno, ali njegovi vertikalni listovi simbolizuju uzlazni rast pozitivne energije i prosperiteta u vašem domu, objašnjava Šek.

Osim toga, to je biljka koja pročišćava vazduh u vašem domu, što “podstiče dobar nivo kiseonika, čist, zdrav vazduh i energiju, što je osnova pozitivnog feng šuija za dobrobit”, objašnjava Higins.

Zbog toga morate da budete sigurni da je svaka biljka koju donesete u svoj dom “živa, bujna i zdrava, jer su mrtve ili umiruće biljke loše za feng šui”, dodaje Higins.

5. Filadendron

 

 

Ova lepa i izdržljiva sobna biljka poznata je po tome kako se lako održava i da dugo živi, što su dva kvaliteta koje promiču dobru feng šui energiju.

Štaviše, filadendroni su srećni zbog toga što njihovo lišće nalikuje plamenu i povezuje se s elementom vatre feng šuija. Veruje se da vatreni elementi u domu simbolizuje slavu jer pomažu da se poveća vašu vidljivost u svetu, objašnjava Higins.

Lišće takođe može da "podstakne chi energiju u mračnim prostorijama vašeg doma", napominje Hatavej.

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading