AKO OVO VIDITE BEŽITE Kako odabrati najbolji komad mesa u marketu
Alo

U poslednje vreme se mnogo govori o bezbednosti mesa i mesnih prerađevina, a potrošači postaju neprijatno svesni grubih postupaka kojima pribegavaju pojedini proizvođači i distributeri, kao što je pumpanje mesa vodom kako bi se postigla veća težina.

Posle pisanja o dugotrajnom zamrzavanju i odmrzavanju istih komada mesa i preprodaji mesa iz lažno deklarisane zemlje porekla, nije naodmet podsetiti se starih dobrih pravila o prepoznavanju svežeg i kvalitetnog mesa. Kvalitetno meso, za početak, treba da bude prave boje, a površina treba da sija.

Teletina treba da bude svetla, ali ne bela, kao i živina. Govedina treba da bude srednje crvena, ali ne previše tamna, dok je svinjetina idealno bledo ružičasta. Ako vidite sivkasto meso od takvih komada - bežite.


Dobar komad mesa treba da ima i intramuskularnu masnoću, koja se uočava po belim prugama nalik na žile kojima je meso ispresecano, jer mu upravo ta mast daje dobar ukus, mesnatost i sočnost.

Ako kupujete upakovano meso, obratite pažnju na vodu – vode uopšte ne bi trebalo da bude, niti podloga umetnuta da upije tečnost koju meso oslobađa da bude jako mokra i krvava. Ako meso leži u krvavoj vodi, to znači da nije sveže.

Kada kupujete upakovano meso, ne zaboravite na test prstima: kada ga pritisnete prstom, mora se brzo vratiti u prvobitni oblik. Ako ima udubljenja, ne kupujte, piše Slobodna Dalmacija.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading