NEKA VAM NAKIT BUDE KAO NOV Pet saveta za održavanje zlata, srebra, dragog kamenja, ...
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Saznajte na koje načine možemo očuvati vrednost nakita.

Pravilno čuvanje nakita

Pravilno čuvanje nakita igra ključnu ulogu u očuvanju njegovog izgleda i kvaliteta.

Kutije za nakit sa pregradama i mekanim postavama pomažu u zaštiti nakita od ogrebotina, prašine i oštećenja. Ove kutije takođe sprečavaju mešanje i zapetljavanje različitih komada nakita.

Zlatni, srebrni i bakarni nakit treba čuvati odvojeno kako bi se sprečilo mešanje metala i hemijske reakcije koje mogu dovesti do promene boje i oksidacije.

Nakit čuvajte na suvom mestu, zaštićenom od direktne sunčeve svetlosti i vlažnosti. Vlaga može dovesti do promene boje, rđe i korozije, dok sunčeva svetlost može izbledeti dragulje i obojeni nakit.

NEKA VAM NAKIT BUDE KAO NOV Pet saveta za održavanje zlata, srebra, dragog kamenja, ...

Foto: Shutterstock

 

Redovno čišćenje nakita

Redovno čišćenje nakita pomaže u očuvanju njegovog sjaja i uklanjanju nečistoća koje mogu dovesti do oštećenja.

Za čišćenje nakita, koristite blag, bezalkoholni sapun i mlaku vodu. Nanesite sapunicu na mekanu krpu ili četkicu za zube i nežno trljajte nakit. Isperite nakit mlakom vodom i osušite ga mekanom krpom, kako piše mogujatosama.rs.

Ne koristite agresivne hemikalije, kao što su amonijak, aceton ili alkohol, jer mogu oštetiti dragulje, metale i prevlake na nakitu.

Za srebrni nakit, koristite posebne kreme za čišćenje srebra ili napravite pastu od sode bikarbone i vode. Nanesite pastu ili kremu na nakit, nežno trljajte mekanom krpom, a zatim isperite mlakom vodom i osušite.

Zlatni nakit možete čistiti mešavinom blagog sapuna i mlake vode ili koristiti specijalne kreme za čišćenje zlata. Ukoliko je zlatni nakit veoma prljav, možete ga potopiti u mešavinu vode i blagog sapuna na nekoliko minuta pre nego što ga nežno istrljate mekanom krpom.

Neke vrste dragulja, kao što su bisere, opale, tirkize i korale, treba čistiti samo mekom krpom bez upotrebe vode i sapuna, jer su osetljivi na hemikalije i vlagu. Dijamanti i druge tvrde dragulje možete čistiti mešavinom blagog sapuna i vode, uz pažljivo trljanje.

Pravilna upotreba nakita

Kako biste očuvali lepotu i integritet vašeg nakita, važno je voditi računa o tome kako ga nosite i koristite.

- Skinite nakit pre nego što radite kućne poslove, posebno ako koristite hemikalije ili ako ćete prljati ruke.

- Nanesite parfem, losione i šminku pre nego što stavite nakit, kako biste izbegli njihov kontakt sa metalom i draguljima.

- Skidajte nakit pre spavanja kako biste izbegli mogućnost oštećenja, zapetljavanja ili gubitka tokom noći.

NEKA VAM NAKIT BUDE KAO NOV Pet saveta za održavanje zlata, srebra, dragog kamenja, ...

Foto: Shutterstock

 

Redovna provera i popravka nakita

Redovna provera nakita može pomoći u otkrivanju i rešavanju problema pre nego što dođe do većih oštećenja.

Redovno proveravajte kopče i zatvarače na ogrlicama, narukvicama i minđušama kako biste osigurali da su čvrsti i funkcionalni.

Pregledajte postavke dragulja kako biste se uverili da su sigurno postavljeni i da ne postoji rizik od ispadanja ili gubitka dragulja.

Ukoliko primetite oštećenja ili kvarove na nakitu, obratite se stručnjaku za popravku nakita kako biste rešili problem što pre.

Profesionalno čišćenje nakita

Povremeno se preporučuje da svoj nakit odnesete kod profesionalca za čišćenje i održavanje. Stručnjaci za nakit imaju znanje i alate potrebne za dubinsko čišćenje, poliranje i popravku oštećenja koja se ne mogu rešiti kod kuće.

Ako imate komad nakita sa složenim dizajnom ili delikatnim draguljima, profesionalac će moći da očisti teško dostupna mesta i vrati sjaj vašem nakitu.

Starinski i antikni nakit zahteva poseban tretman i znanje kako bi se očuvala njegova vrednost i integritet. Profesionalac će moći da prepozna i adekvatno tretira ove komade.

Održavanje nakita ne zahteva previše napora, ali pravilno čuvanje, čišćenje i upotreba mogu znatno produžiti vek trajanja vaših dragocenih komada.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading