NE ODMRZAVAJTE MESO NA SOBNOJ TEMPERATURI Ovo jedini ispravan način
Foto: Shutterstock

Vađenje hrane iz zamrzivača i ostavljanje na kuhinjskom pultu na sobnoj temperaturi vrlo je često način da je jednostavno odmrznete. Ali da li je ovo zaista najbolji način za odmrzavanje?

Sirovo meso zahteva pažljivo rukovanje kako bi se sprečio razvoj bakterija. Ali to ne znači da način na koji odmrzavate meso nije važan. Pošto meso postaje podložnije bakterijama, ne preporučuje se da ga ostavljate na sobnoj temperaturi. Kao zamrznuto, meso je bezbedno neograničeno vreme. Bakterije se ne mogu razmnožavati kada je temperatura ispod četiri stepena.

Meso i druga kvarljiva hrana nikada ne treba ostavljati na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Kada se meso ostavi na kuhinjskoj površini jedan dan, može da dostigne temperaturu veću od četiri stepena, što izaziva rast bakterija. Ova metoda nije samo plodno tlo za razvoj novih bakterija, već omogućava i razvoj bakterija koje su se već nalazile na vašem komadu mesa.


Opcija odmrzavanja pod toplom ili hladnom vodom takođe nije najbolja opcija, posebno kada je topla voda u pitanju. Tako se površinski sloj mesa brže odmrzava i ide u proces kuvanja pod mlazom tople vode. S druge strane, odmrzavanje u hladnoj vodi je nešto bolji način, ali je potrebno paziti da voda ne dođe u direktan kontakt sa mesom i da se voda menja na svakih pola sata dok se ne odmrzne.

Ako ste u žurbi, bolji način za odmrzavanje mesa je u mikrotalasnoj, ali samo ako koristite funkciju odmrzavanja i ako ćete odmah početi da pripremate meso za obrok. Međutim, najbolji način bi bio da se odmrzne u frižideru, gde je ponekad potrebno 24 sata da meso bude spremno za kuvanje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading