Opada vam kosa? Moguće je da je problem u nedostatku ovog vitamina
Foto: Shutterstock

Od B1 do B12, svaki od ovih vitamina ima funkciju koja čini da se osećamo bolje, poletnije i pre svega zdravije, ali kada je u pitanju kosa najvažniji su B2 (riboflavin), B7 (biotin), B9 (folna kiselina) i B12 (kobalamin).

B2

Vitamin rastvorljiv u vodi pod nazivom riboflavin ili vitamin B2 je jedan od osam vitamina B koji su potrebni našem telu za održavanje zdravlja. Nedostatak B2 može dovesti do suve kože, gubitka kose, plikova na usnama i još mnogo toga. 

Mleko, jaja i mlečni proizvodi kao što su jogurt i sir su odlični izvori vitamina B2, kao što si i lisnato zeleno povrće, avokado, brokoli i špargla. Takođe namirnice bogate ovim vitaminom su i cela zrna žitarica, orašasto voće, mahunarke, gljive, životinski organi (jetra, bubrezi i srce) i riba.

B7 

Vitamin B7 ili biotin dobar je i za kožu i kosu. Uzimanje biotina može pomoći da vaši nokti budu jači, ali i da smanjite nivo šećera u krvi ako ste dijabetičar. Retko se dešava nedostatak biotina jer se nalazi u velikom broju namirnica. Kada se to desi, obično je nasledno. Pored toga, antibiotici, pušenje i određeni lekovi za akne su često povezani sa nedostatkom biotina.

Biotin možete naći u siru, pirinču, žumancetu, mesu, povrću, i naravno, u suplementima.

B9

Folna kiselina štiti kožu od uticaja okoline, usporava starenje i proces sedenja, te pomaže rast kose, čak i kod najtežih slučajeva. Dobar izvor vitamina B9 su mahunarke, špinat, prokulica te pivski kvasac.

B12

Ključan za rast kose upravo je vitamin B12. On stimuliše rast kose tako što učestvuje u proizvodnji crvenih krvnih ćelija koje hrane folikule kose, a njegov nedostatak može dovesti do anemije, koja je direktno povezana sa opadanjem kose.

Pored toga, vitamin B12 ima važnu ulogu u ćelijskoj deobi, pa tako i u deobi ćelija folikula dlake.

Kako ljudski organizam ne proizvodi vitamin B12, potrebno ga je uneti putem ishrane ili suplementacijom. Ovaj vitamin se može pronaći u namirnicama životinjskog porekla poput ribe, piletine i drugog mesa, mlečnih proizvoda i jaja.

Vitamina B12 nema u hrani biljnog porekla, te vegani i vegetarijanci kao i osobe koje svoju ishranu baziraju na voću i povrću treba da se konsultuju sa lekarom oko adekvatne suplementacije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading