SAVETI STRUČNJAKA Kad čujete koliko je važan, nikad više nećete ovaj korov čupati iz dvorišta
Foto: Shutterstock


Pre nego što povučete dosadne maslačke i detelinu sa svog travnjaka, možda biste želeli da razmislite o insektima koji se njima hrane, rekao je dr. Anton Rozenfeld iz hortikulturne organizacije Garden Organic. "Mnoge biljke koje čine korov su zaista dobri izvori polena i nektara", kaže Rozenfeld.

"Moramo da zauzmemo drugačiji pogled na korov. Postali smo previše sređeni i postoji opasnost da korišćenjem herbicida smanjimo biodiverzitet u našim baštama koje postaju ekološke pustinje".

Inače, objasnio je, nektar je izvor energije i šećera za različite insekte, uključujući i pčele, dok im polen obezbeđuje neophodne proteine – a maslačak je u samom vrhu po proizvodnji polena.

Zato dr. Rosenfeld savetuje:

"U korov spadaju i neki od najvećih proizvođača nektara kao što je npr. čičak, maslačak i kopriva pa pokušajte u svojim vrtovima ostaviti barem manji deo".


Maslačak

"Maslačak je idealan za mnoge insekte jer ima veoma dug period cvetanja. Cveta rano kada nema mnogo druge hrane i nastavlja da cveta do jeseni. Osim toga, privlači 90 različitih vrsta pčela i 25 vrsta leptira i četvrti je najveći proizvođač nektara među biljnim vrstama.

Koprive

Odličan je za sve insekte biljojede i dragoceno je stanište za neke vrste leptira.

Detelina

Detelina premošćuje važan "praznik" u ishrani insekata u kasno leto, proizvodeći polen i nektar kada mnoge druge vrste završe sa cvetanjem, a posebno je dobra za pčele i bumbare.

Mačja trava

Ova trava je važno utočište za insekte kao što su leptiri, pčele i bubamare i leti i zimi, pa deo nje ostavite nepokošen u bašti da im pomognete, savetuje stručnjak.

Šumski ljiljan

Često viđena na seoskim šetnjama, ova trava pruža dobru hranu za muve i uglavnom privlači insekte kratkog jezika, a rano cvetanje u maju i junu čini je privlačnom i za pčele i za parazitske ose.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading