Pazite: Zbog ovih navika izgledate starije nego što jeste
Foto: Shutterstock

Postoje neke navike koje utiču na našu kožu, odnosno, uzrokuju manja oštećenja, što često može rezultirati stvaranjem preuranjenih bora, čak i ako ste u ranim dvadesetim godinama.

Koje su to navike koje ponavljate u svakodnevnom životu a da toga niste svesni, sa često nepopravljivim posledicama na koži?

Zaboravljate hidratantnu kremu

Nedostatak hidratacije dehidrira i isušuje kožu, zbog čega ona brže „puca“ i stvara linije i bore koje ostaju tokom vremena. Kao što verovatno već znate, hidratacija igra veoma važnu ulogu u lepoti naše kože, održavanju njene elastičnosti i čvrstine, kao i sprečavanju pojave bora. Ovo važi za sve tipove kože, čak i za masnu - mnoge žene veruju da masnoj koži nije potrebna dodatna hidratacija zbog viška sebuma koji proizvodi.

Ne nanosite kremu za sunčanje svaki dan, bez obzira na godišnje doba

Sunčeva svetlost je faktor broj 1 u izazivanju bora, fleka, pega (znakova preranog starenja) na licu, čak i ako imate samo 20 godina. Zbog toga je krema za sunčanje apsolutno neophodna ne samo leti, već i zimi, čak i u najoblačnijim danima.

Spavate sa licem pritisnutim na jastuk

Još jedna mala greška koju verovatno nesvesno pravite dok spavate: pritisnete lice u jastuk i ostanete u tom položaju satima. Moguće je čak da su se već formirale fine bore koje ostaju (npr. nazolabijalne) na strani na kojoj volite da spavate. Pokušajte da spavate na leđima tako da vaše lice ništa ne dodiruje. A pošto je ovo posebno teško (znamo), alternativa koju možete slediti je sledeća: nabavite svilene jastučnice. Njihova meka površina prija koži, ne izaziva trenje, što može izazvati suvoću i iritaciju ili crvenilo.

Prekomeran piling

Koliko god piling bio koristan za kožu, istina je da može isto tako lako da je dehidrira i izazovu suvu kožu – a time i fine bore. Ograničite piling na jednom nedeljno ili dva puta ako je vaša koža masna.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading